galéria megtekintése

Orbánnál a kispolgár

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 20. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

Orbán Viktor szerint a kispolgári irigység szól Pokorni Zoltánból, amikor urizálással vádolja a Fidesz szédületes ütemben gazdagodó fiatalabb frontharcosait. Akkor lássuk, milyen körülmények között él a megszólt politikus, aki megtagadná a legveszélyesebb bevetésre kijelölt kormánytagoktól, hogy legalább otthonukban kényelem várja meggyötört testüket, lelküket. Pokorni Zoltán, ez az irigy kispolgár 2006 decemberében egy 900 négyzetméteres II. kerületi telken álló családi házat vásárolt, amelynek alapterülete 290 négyzetméter.

Legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint nem verte adósságba sem a nyolc évvel ezelőtti ház-, sem a három évvel későbbi autóvásárlás. Befektetett pénze nyolcmillió forint, és négy és fél millió forint készpénzzel rendelkezett 2014 novemberében. Pokorni ezen felül úgy érezte, könyvgyűjteménye olyan érték, amelyet a vagyonnyilatkozatában is be kell valljon.

Így néz ki tehát Orbánnál a kispolgár. Ez magyarázatot ad arra, miért gondolja a kormányfő, hogy „Zoltán félreérti a helyzetet”, és az arany Rolex-órák, Gucci- és Louis Vuitton-táskák, új-zélandi kalandok nem számítanak urizálásnak. Orbán szíves elmondása szerint ez a vád csak „magamutogató” emberek esetén állná meg helyét. Úgy tűnik a kormányfői szemüvegen keresztül Habony Árpád sem magamutogató.

 

Ebben az ítéletében azonban Orbán éppen olyan magányos ma Magyarországon, mint amikor egy, a legnagyobb részében kiemelkedően elegáns II. kerületi családi ház birtokosát kispolgárnak nevezi. Orbán márpedig a „kormányzásból nem akarja kizárni azokat, akik jómódú családból származnak”. A miniszterek között azonban nem Lázár Boldizsár hegyvidéki lakástulajdonost találjuk, hanem apukáját, aki szemünk láttára teszi a köz szolgálatából jómódúvá családját és nemzetségét.

És nem is Orbán Ráhel az egyik tárcavezető, aki nem tehet arról, mekkora kezdőlökéssel indult felnőtt élete, apjának eredeti tőkefelhalmozása ettől még szorulna némi magyarázatra. A jelek szerint nem Pokorni, hanem Orbán érti félre a helyzetet. Ezért nem lett az érintettekre nézve következménye Rogán Antal pasaparki zsonglőrködésének, Lázár János vadászatainak, Kósa Lajos lakás- és könyvvásárlásainak, Szijjártó Péter neobarokk villájának, vagy Habony Árpád bármely provokációval felérő megjelenésének.

Csütörtökön kiderült, az urizáló botrány mégsem marad megtorlás nélkül. Orbán engedélyt adott fővadászának Pokorni Zoltán kilövésére. Ha valaki bármely hóbortból szimpatizál a Hegyvidék polgármesterével, most drukkolhat annak, hogy bukjon le egy eltitkolt korzikai nyaralóval. Ez talán Orbánt megenyhítené.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.