galéria megtekintése

Orbánék el, magyarok haza

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 26. számában
jelent meg.

Bárány Balázs

A Fidesz legfőbb bűne, hogy olyan légkört teremtett Magyarországon, amely miatt az emberek elmenekülnek innen. Már több mint félmillió honfitársunk kényszerült elhagyni hazánkat a jobb élet vagy úgy általában az élet reményében.

Minden kutatás azt mutatja, hogy a fiatalok nagyon nagy része képzeli el jövőjét külföldön – és nem csak egy Erasmus-ösztöndíjjal járó tapasztalatszerzés erejéig. A Tárki kutatása szerint soha nem volt annyira magas a migrációs potenciál Magyarországon, mint most.

A mai középiskolások és egyetemisták számára nincs perspektíva Magyarországon, és a legnagyobb előrelépéssel az kecsegtet számukra, ha hátat fordítanak az országnak. Ezen nincs mit csodálkozni. A mai fiatalok nagy része beszél egy idegen nyelvet legalább annyira, hogy úgy-ahogy elboldoguljon külföldön. Ráadásul az Európai Uniónak köszönhetően szabadon átjárhatók a határaink, és a külföldi munkavállalás elé sem gördül semmilyen különösebb akadály.

 

A Publicus Intézet májusi kutatása szerint a kivándorlás második leggyakrabban emlegetett oka a Fidesz és Orbán Viktor maga. Ők formálták saját arcukra Magyarországot az elmúlt öt évben, és olyan lett, amilyen. Az oktatási rendszer, a munkaerőpiac, a lakáshelyzet, a bérszínvonal, a privát szféra ellenőrzésére való törekvés – ha ezt mind tekintetbe veszem, nem is azon csodálkozom, hogy miért mennek el ennyien, hanem azon, hogy miért marad, aki marad.

Több mint félmillió ember. Rengeteg. A Publicus kutatása szerint tízből kilenc magyar személyesen is érintett a kivándorlásban, ha másképp nem, úgy, hogy van legalább egy közeli rokona vagy ismerőse, aki az elmúlt években elhagyta Magyarországot. Átlagosan nyolc olyan embert tudnak megnevezni a megkérdezettek a közvetlen környezetükből, aki kivándorolt vagy tartósan külföldön vállal munkát. Ez is elég szomorú. Gondoljunk csak arra a kisgyerekre, aki karácsony óta nem látta az apukáját.

Kinek köszönhető mindez? Nagyrészt Orbánnak és kormányának. Ki tudna ez ellen hatékonyan fellépni? Az Orbán-kormány. És mit csinál az Orbán-kormány? Hazudozik, rágalmaz, látszatmegoldásokat keres. És persze megpróbálja elterelni a figyelmet. Aljas módon uszít a bevándorlók ellen, miközben azoknak a menekülteknek, akik Magyarországra érkeznek, egy cél lebeg a szemük előtt – menni innen, amilyen gyorsan csak lehet. Nem vagyunk mi az ő szemükben, csak tranzitváró. Lényegesen jobb hely, mint a katasztrófába zuhant hazájuk, viszont lényegesen rosszabb, mint ahova igyekeznek.

A társadalom nagy többsége átlát a szitán. Ami igazán meglepő, és örvendetes, hogy a Fidesz szavazói sem ugranak rá erre a gumicsontra. Még őket is sokkal jobban zavarja az, hogy tömegével hagyják el hazájukat a magyarok, mint az, hogy néhányan szeretnének idejönni.

De mit tehetne a kormány a folyamat megállítása érdekében? Első körben például komolyan vehetné a problémát magát. És akkor nyilván nem olyan nevetséges programokat tennének le az asztalra, mint a „Gyere haza, fiatal!”. Százmillió forintos költségvetéssel. Százmillió forintba került nagyságrendileg a Fradi-stadion avatása. Vagy a tavaly összetört Combino kijavítása. Ennyit fizet az MLSZ a Hertha Berlinnek Dárdai Pálért. És ennyit szán a kormány arra, hogy hazajöjjenek a magyar fiatalok. Nem is csoda, hogy teljes csőd a program. Eddig hatszázan regisztráltak. Ennyien készek hazajönni, ha a Fidesz hívja őket. Hát valóban nem túl csábító.

Pedig lehetne ám mit tenni! Ott van például az Ifjúsági Garanciaprogram, amelyet még az Európai Szocialisták javasoltak, és több EU-tagállamban sikeresen működik.

Arról szól, hogy az állam garantálja minden fiatalnak, hogy ha befejezte a tanulmányait, vagy elvesztette a munkahelyét, akkor négy hónapon belül színvonalas munkahelyhez, tartalmas szakmai gyakorlathoz vagy továbbképzési lehetőséghez juttatja. Ezt az EU finanszírozza, a tagállamoknak csak a programot kell, illetve kellene kitalálnia.

Ez kis lépés lenne – de legalább a jó irányba. A probléma persze sokkal összetettebb annál, mint hogy egy szimpla intézkedéssel meg lehetne oldani. Le kell bontani Fidesz-Magyarországot, és egy jobbat kell helyette építeni. Olyat, ahol az oktatás tudást biztosít, ahol a tisztességes munkáért kapott bérből meg lehet élni, ahol az egészségügy gyógyít, ahol a gyerekvállalás nem extrém sport, ahol lehet évtizedekre előre életpályát tervezni, és ahol egy élet kemény munkája után méltóságban telik az időskor.

Ha sikerült megépíteni ezt az új Magyarországot, meg fog állni a kivándorlás, és haza lehet csalogatni sokakat azok közül, akik elmentek. Mert annak a bizonyos tízből kilenc honfitársunknak szüksége van rájuk. Az a tízből kilenc az új többség. Ki kell végre mondani: Orbánnak mennie kell, hogy a magyar fiatalok hazajöhessenek!

A szerző az MSZP Harmadik Hullám platformjának elnöke

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.