galéria megtekintése

Orbán Viktor először tagadta meg Habony Árpádot

7 komment


Tamás Ervin
NOL

Orbán Viktor nyilvánosan megtagadta Habony Árpádot. Miskolci sajtótájékoztatóján először megpróbált kimenekülni az újságírói kérdés elől, azzal a jól ismert fordulattal, hogy ilyen nevű ember semmilyen állami kifizetési listán nem szerepel, szerződésben nem állnak vele, és minden egyéb kérdésben a népességnyilvántartóhoz kell fordulni, ott talán ismerik.

De az Index újságírója nem hagyta annyiban és ismét kérdezett, amire Orbán indignálódva kifakadt: semmilyen hivatalos kapcsolatban nem áll Habony Árpáddal és nem tud mit kezdeni azzal, hogy ki, milyen tanácsadónak nevezi magát, illetve a sajtó kit nevez az ő tanácsadójának. Szerinte a kormánynak az a dolga, hogy kivonja magát az ilyen „feszkók" alól, ezek az ügyek a Századvégre tartoznak.

A kívülálló fantáziája ilyenkor elszabadul, s nem azért, mert rögzítheti magában, hogy milyen előrelátó is volt Orbán Viktor, aki a kezdet kezdetétől tartózkodott a kapcsolat bármiféle formába öntésétől, holott annyi tanácsadója, megbízottja van, mint égen a csillag. Nem is azért, hogy „lám, levették a kezüket Árpiról", akit sokan a belső körben fiók-Raszputyinként emlegettek. És még azért sem, mert G. Fodor Gábor nagy ívű Narancs-interjújában viszont ösztönös zseninek, jó barátként és jó emberként jellemezte Habonyt, s mint legendáról beszélt róla. Orbán pedig most igyekszik levakarni magáról.

 

Vajon közölve lett-e ez a fordulat Habony Árpáddal, s a médiatulajdonlás amolyan mini politikai száműzetés-e? Tényleg betelt a pohár, vagy mindez színjáték? Ahogy már annyiszor, most is hülyének vagyunk nézve, mert szó sincs semmiféle beáldozásról, Viktor lezsírozza Árpival, hogy „öreg, feszkó van, mostantól fogva úgy teszünk, mintha nem ismernénk egymást..."

Csakhogy Habony azért is különleges képességű ember, mert úgy szokott háttérben maradni, hogy azért előtérben legyen. Van annyira öntörvényű, hogy nem különösebben érdekli szerepléseinek fogadtatása, a közvélemény róla alkotott képe. Viselkedése, megjelenése, magánélete, s az ezekkel kapcsolatos megszólalásai éles ellentétben állnak a politikai életben neki tulajdonított befolyással. Ezek szerint azonban G. Fodor tévedett, egy legenda szertefoszlott, Orbán éppen csak azt nem mondta, hogy fogalma sincs, ki ez az ember. Érdekes, hogy eddig megadóan tűrte, hogy lépten-nyomon összehozzák vele, fotókon örökítsék meg társaságát, nem beszélve kollégái, beosztottjai Habony-történeteiről, melyekből a skriblerek portrékat faragtak a szürke eminenciásról, akinek kocsiján még a rendszám is titokzatossá válik, ha ő úgy akarja.

Kitalációnak hathat a Habony Árpádról készült Facebook-oldal, amelyen, mint Orbán Viktor stratégiai főtanácsadója, Magyarország 4. legbefolyásosabb személye szerepel. De évek óta így is közlekedik, úgy is kezelik abban a kormánypárti közegben, amelyik mérvadónak tekinti magát, s akikkel ezek szerint bolondját járatták.

Maradjunk ennyiben. A Századvég tehet mindenről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.