galéria megtekintése

Orbán válsága

42 komment

A szerk.

Az Európai Unió drámai pillanatokat él át, mert Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét – közölte Orbán Viktor a visegrádi országok kormányfőinek csütörtöki varsói csúcstalálkozója után. Mi nem élünk át drámai pillanatokat e nyilatkozat kapcsán, mert a monoton állandóság nem teremt feszültséget. Márpedig a magyar miniszterelnök ezen állításai kitartóan ismétlődnek.

A 2014-es választási győzelem utáni beszédében azt mondta, hogy „Európa válságban van, napról napra hanyatlik. Azért hanyatlik, mert túl liberális, túlságosan az egyének jogaira koncentráló rendszer szerint működik." Egy évvel korábban,
a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén ez így hangzott. „Nagy változások előtt állunk: Európa nem maradhat úgy ahogy van, és többet nem lehet olyan, amilyen a válság előtt volt."

Még egy esztendőt hátrálva, a 2012-es tusványosi beszédben e megfogalmazással találkozunk: „A Nyugat ma egy ördögi körben forgolódik, lassan ki kell mondanunk, Európa válsága ma valójában Brüsszel válsága. Ha az abszurditások nem tűnnek el, esélyünk sincs, hogy a komoly kérdésekre megtaláljuk a választ."

 

És hátrálhatnánk az időben, szinte míg a kedvünk tartja. ­Európa válsága állandó elem.

Az, ami most a Varsóban előadottak szerint azért omlott ránk, mert az Európai Bizottság a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta, és ezzel aláásta az egyik uniós állam tagsági viszonyát.

Valószínűleg ezt a sort csak itthon rakjuk így össze. Mások remélhetőleg megállnak annál a kérdésnél: mi az úristen köze van a briteknek az Európába délről menekülőkhöz? Hozzájuk nem jutnak el, szemben a lengyelekkel, románokkal, magyarokkal. Ők okoznák az unió szerepválságát? Kisebb részük van benne, mint miniszterelnökünknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.