galéria megtekintése

Orbán szép új légvára

9 komment


Horváth Gábor

Az a jó a légvárban, hogy amikor összeomlik, nem temeti maga alá kergetőjét. Ki emlékszik már a hétszázalékos gazdasági növekedésre, az egymillió új munkahelyre? Ki hisz abban, hogy Közép-Európában, konkrétan Magyarországon dübörögne az unió gazdasági motorja? Megvan még a dicsőséges keleti, majd déli nyitás? Hát az, hogy Orbán Viktor Európa erős embere, akivel a brüsszeli liftben még minden kollégája egyetért, csak nyilvánosan még nem meri beismerni?

Már itt is a következő: a diadalmas referendum eredményét, miszerint a magyaroknak senki nem írhatja elő menekültek befogadását, előbb beleírják a hazai "alaptörvénybe", majd következik az Európai Unió működésének alapját képező lisszaboni (a módosított maastrichti) szerződés átírása. A procedúra "egyszerűsített" módja teljes konszenzust és az összes tagállam nemzeti parlamentje általi ratifikációt kíván, a másik, a „normál" eljárás során az Európai Tanácsban elég az egyszerű többség, ellenben vagy konvenciót vagy kormányközi konferenciát kell összehívni, és ebben az esetben is szükség van az összes tagállamban a törvényhozás jóváhagyására. Azt pedig végképp nehéz elképzelni, hogy mindenki, vagy akár csak a többség áldását adná egy olyan javaslatra, amely vétójogot adna egyes országoknak a menekültek befogadása, esetleg más, hasonlóan az érdeklődés homlokterében lévő kérdésben. Ez ugyanis könnyen a szervezet teljes megbénulásához vezethet pont akkor, amikor a legnagyobb szükség lehet a gyors, rugalmas reagálásra: válság idején.

Egy ilyen magyar kezdeményezést könnyű lenne előbb bürokratikus elfekvőbe küldeni, majd szép lassan végképp megfojtani. Egyáltalán, magányosan ilyesmihez nem is érdemes hozzákezdeni, a pozsonyi EU-csúcson pedig kiderült, hogy Budapest még csak a V4-ek közös fellépésére sem számíthat. A cseheknek és a szlovákoknak ezerszer fontosabb a Németországhoz fűződő kapcsolat, és még a lengyelek is, akik pedig maguk is új alapszerződést sürgetnek, háromszor meggondolnák, pont erre a harcra ­van-e szükségük.

 

Ha Orbán meglépi, nem is azért fogja javasolni az alapszerződés módosítását, hogy végül sikerrel járjon, hanem azért, hogy az új jobboldal európai vezéreként léphessen fel. Úgy érzi, kinőtte Magyarországot, itt már mindent elért, a futballeredményeken kívül nincs semmi, ami lekötné a figyelmét. Az sem érdekli, ha nincs esélye a sikerre, egyszerűen szereti, ha róla beszélnek. Ehhez pedig folyamatosan új, egyre nagyobb célokra és a dolgok logikájából fakadóan egyre erősebb ellenfelekre van szüksége. Az a tragédiája, hogy nem egy igazi nagyhatalom élén áll, ahol világpolitikai értelemben is meghatározó szerepet játszhatna. Személyes ambíciója pechére sokkal nagyobb, mint országa potenciálja.

Ha tehetné, a legszívesebben alighanem indulna az amerikai elnökválasztáson, elvégre, ha Arnold Schwarzeneggerből lehetett kaliforniai kormányzó...

Sajnos régóta kettévált az, ami a miniszterelnököt izgatja, és az, ami Magyarország érdeke lenne. Sokba vannak azok a szép, könnyed légvárak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.