galéria megtekintése

Orbán szavai

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 12. számában
jelent meg.


Tóth Ákos
Népszabadság

A szombaton ismét miniszterelnökké választott Orbán Viktor helyre akarja állítani a szavak helyes használatát, amit beiktatási beszédében azzal indokolt, hogy ha a szavak használata helytelen, akkor a gondolatok értelme is zavaros lesz. Tiszta beszéd. A miniszterelnök azt mondta: ő az, aki tudja, hogyan kell helyesen használni a szavakat, amelyek alatt azután azt kell érteni, amit ő ért. Az attól eltérő értelmezés nem kedvére való, s ha nem kedvére való, akkor helytelen, s ha helytelen, akkor csak zavaros gondolatokat szülhet, ekként a magyarság ellen való vétek.

Innen indulunk a következő négy évnek
Innen indulunk a következő négy évnek
Földi Imre

A miniszterelnök kötelességének érzi azt is, hogy a bizalommal jól sáfárkodjon. „Erről a bizalomról nem fogok elfeledkezni, még akkor is, ha tudom, hogy az országnak és a miniszterelnöknek a teljes hazát, a nemzet minden polgárát szolgálni kell, függetlenül attól, hogy április hatodikán kire szavazott.” Hoppá. Próbáljuk meg kitalálni, miként értelmezheti ezt a miniszterelnök, küzdjünk meg a szavaiért: még akkor is emlékezni fog a bizalomra, ha egyébként neki az országot kell is szolgálnia. Ne vessük el felületesen mindezt azzal, hogy ennek semmi értelme nincs.

 

A szavak helyreállításán buzgólkodó kormányfőnek e mondata szó szerint azt jelenti, hogy bár az egész országot szolgálja, ha már egyszer kormányfő lett, de azért lesz ennek a tömegnek egy kisebb szelete, a bizalmat adóké, amelyet majd egy kicsivel jobban fog szolgálni. Reményteli kezdet. A kétharmaddal a háromharmadért, de egy kicsivel jobban, egy kicsivel többet a kétharmadért. A kiváltságosak biztos jövőjének ígérete ez, még akkor is, ha Orbán Viktor felhívta a képviselők figyelmét a „személyes mértéktartás tilalomfájára”.

E kitételnél egyes meg nem erősített beszámolók szerint Rogán Antal és Lázár János elmosolyodott, de lehet, hogy csak az esti, a Gundelben tartott miniszterelnöki fogadás ételsora jutott az eszükbe. A lényeg, hogy Orbán Viktor nem akar többé parttalan és meddő vitákba bonyolódni, szerinte ezeknek az ideje lejárt. És bár az előző években kétségtelenül keveset bíbelődött a vitázással – viszont alapjaiban bolygatta föl a rendszerváltás idején a Kádár-rendszerrel szemben kialakított struktúrákat –, most még kevesebbet törődne efféle dolgokkal. A beszédéhez ennek szellemében hozzá sem lehetett szólni. Világos, mire akarja használni Orbán Viktor a parlamentet: arra, amire eddig is, csak most már leplezetlenül.

Önmaga nagyságának alátámasztására. Ehhez csak keretet ad, hogy ott ülnek a bal- és a jobboldali szélsőségesek. Hozzájuk képest mutathatja föl az erőt, amely békét teremt. Mert az erő a béke. Ő az erő, benne rejlik a béke, méhraj duruzsol fák közt, fű alól. Naná. Csakhogy Orbán Viktor azt is hozzátette: a béke természetesen nem egyenlő a háború hiányával. Világos szavak, nem kell hozzájuk Orbán Viktor-féle helyreállító szótár: aki nem fogadja el ezt a rendszert, ellenség. Innen indulunk a következő négy évnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.