galéria megtekintése

Orbán modellez

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 07. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

A lengyel modell felé haladunk – mondta volna a miniszterelnök pártja képviselői előtt Mezőkövesden. Lapunk munkatársa, Csuhaj Ildikó úgy értesült, hogy ez a tézis arra alapulna, hogy a Polgári Platform (PO, jobboldali liberális párt) 2011-ben is meg tudta tartani pozícióit, s továbbra is kormányozza Lengyelországot. Arra is utalhatott a miniszterelnök, hogy a PO-nak nagy esélye van rá, hogy májusban ismét jelöltjét, Bronislaw Komorowskit választják elnökké.

A szűkös információt úgy értelmezem: Orbán a kormányzó pozíció megőrzésében látja a fő hasonlóságot, s abban is, hogy a baloldal Lengyelországban sem képes magához térni. További hasonlóság, hogy Lengyelországban is markánsan jelen van a szélsőjobboldal. Furcsa mégis, hogy OV most nem velük, hanem a PO-val azonosítja pártját és politikáját. Eddig ugyanis a lengyel kormánypárt elszánt ellenfelénél, a Jog és Igazságosság pártjában (PiS) találta meg a valódi szövetségest.

Ez az a konzervatív, nacionalista, szintén a vezérelv alapján szerveződő jobboldali erő, amely hasonlít az orbáni párthoz. Az ő híveik járnak Budapestre „békemenetelni”. A PiS EU-szkeptikus, etatista, nacionalista párt. Eszmeiségét a konzervatív (zsinat előtti) katolicizmus határozza meg a Nyugat-ellenességen, antiliberalizmuson és zsigeri oroszgyűlöleten kívül. Vezetője, Jaroslaw Kaczynski régóta sóvárog a hatalomra, amelyet a Fidesz és Orbán megszerzett. A lengyelek szerencséjére csak egyszer kormányozta az országot, akkor is csak bő egy évig. Orbán intenzív flörtje Putyinnal még neki is sok.

 

A PO, akárcsak a Fidesz, az Európai Néppárt tagja. De ezzel véget is ér a hasonlóság. A lengyel párt ugyanis – ellentétben Orbánéval – több irányban is nyitott. Az elmúlt évtizedben a kormányhoz és párthoz csatlakozott több jobboldali politikus és korábbi baloldaliak is. Donald Tusk volt pártelnök, kormányfő képes volt megérezni a társadalom modernizációs igényeit. Ez sokszor fájdalmas, mint a bányaprivatizáció vagy a nyugdíjrendszer átalakításának ügye. Most a devizahitelesek helyzete válságos.

Hosszú évek vitái után elérkeztek odáig, hogy a szejm elé került a családon belüli erőszak elleni konvenció. Elkezdtek egy állami lombikbébiprogramot is. Ezeket, ahogy a melegek kapcsolatait rendező törvénymódosítást, hevesen ellenzi az egyház és a PiS. A PO kompromisszumkereső párt, tehát koalícióképes. Balra és jobbra is. A lengyel külpolitika karakteres, a hadseregre számíthat a NATO. Az oroszokkal való viszony megromlását Putyin ukrajnai fellépése okozta. A kiegyensúlyozott stabil kormánypolitika alapozza meg a gazdasági eredményeket.

Orbánnak tehát radikális változáson kellene átesnie, hogy kormányzását egybe lehessen vetni a lengyelországival. Az egyik oldalon egy kiegyensúlyozottan fejlődő európai állam, a másikon egy személyhez kötött, kiszámíthatatlan, korrupciótól bűzlő kegyencpolitika.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.