galéria megtekintése

Orbán hiánya

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 28. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Néztem tegnap délután a közvetítést a lágerből. Öreg, nagyon öreg emberek léptek fel az emelvényre, hogy még egyszer szóljanak arról, ami velük, a családjukkal, a népükkel történt ott. A lágerről már annyi mindent megírtak, hogy újat ők sem tudtak hozzátenni. Ez a rendezvény viszont alkalom volt arra, hogy a világ még egyszer szembenézzen túlélőkkel a puszta helyen, ahol ők épp életben maradtak.

Az öregeket politikusok nézték, főpapok, pénzemberek, művészek, celebek. A politikusok jelenléte is jelképes volt. Csak a vendéglátó lengyel elnök beszélt, mások nem szólalhattak meg, nem üzengethettek választóiknak, partnereiknek. Mégis ott voltak sokan a világ és Európa ismert arcai közül, mert bizonyára úgy gondolták, a jelenlétükkel erősítik meg: tudatában vannak, mit jelent Európa jelenében és múltjában a holokausztnak nevezett tömeggyilkosság, s csak ennek elutasítása és állandó tudatosítása előzheti meg még nagyobb tragédiák megtörténtét. A lágerben tartott ünnepségen képviseltették magukat a győztesek és Hitler egykori szövetséges államainak politikusai is. Putyin gyertyát gyújtott a moszkvai zsidó múzeumban, Obama beszédet mondott Washingtonban ezen a napon.

Magyar állami vezető nem volt a megemlékezésen. Balog miniszter képviselte Áder János köztársasági elnököt. (Oktatási vagy egészségügyi, vallási, esetleg szociális kérdés lenne ez a nemzeti szégyen?) Tehát sem Áder elnök, sem Orbán miniszterelnök nem tartotta a maga szintjéhez méltónak a részvételt.

 

Orbán az előző nap elment az első világháborús zsidó katonák emlékművéhez, ezzel és egy tisztességes beszéddel letudta a kötelességet. Kimérte: a főhajtás a száz évvel ezelőtti zsidó katonahalottak előtt rövid utalás a Szörnyűségre. Némi hazafias gesztus, elkerülve a durva tényeket: a magyar zsidókat a magyar állam szolgáltatta ki, szállította gázkamrákhoz. Az a magyar állam, amelynek kifényesítésére történelminek nevezett kormányszervek sorát hozta létre. Orbán világképébe nem illik bele a nácizmus elítélése, mert ez egy platformra helyezné az antifasisztákkal. Orbán gyűlöli az antiszemitizmust – mondta a minap egy jól értesült ismerősöm. Lehet. Ám kedveli az antiszemiták szavazatát. A magyar szélsőjobbnak pedig vallása a holokauszttagadás.

Auschwitz a legnagyobb magyar temető.

Auschwitz a legnagyobb magyar zsidó temető és magyar roma temető, ahová a magyar állam feladta több százezer állampolgárát 1944-ben. Ez magyar történelem. A jelenlegi magyar kormány elismerte e felelősséget. Tett számos gesztust is, amelyben a történelmi gaztettet elítélte, tetteseitől elhatárolódott. Orbán azonban a kormányzat második vonalával mondatja ki az erősebb szavakat, miközben hintapolitikát folytat az igazság és a holokauszttagadó szélsőség között. Ez félelmet kelt a túlélőkben. Nehéz meggyőzniük az unokákat, dédunokákat, hogy az ő életük nem véletlen, van jövőjük itt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.