galéria megtekintése

Orbán elveszett médiája

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 04. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Most, hogy már jó néhány hét eltelt az emlékezetes Simicska-kirohanás óta, érdemes számba venni az affér következményeit. Orbán nimbusza megsínylette a látványos szakítást, ha nem is vesz tudomást erről. A tőle eltántoríthatatlan választói bázisnak muzsikál, de egyre-másra felvillant olyan intézkedéseket is, amelyek az elmúlt hónapokban távozók visszacsábítását szolgálják. Szerinte a kár közel sem olyan nagyságrendű, hogy omlástól kéne tartania.

A kormány a kétharmad helyett a kényelmes többséghez írja át a parlamenti forgatókönyvet, lehetőleg kikerülve az ellenzékkel való alkukat. Láthatóan nincs sem szelídülés, sem visszafogottság vagy korrekció – egyetlen botrány kezelésénél sem tapasztalható a korábbiaktól eltérő módszer, stílus: minden hibáról mások tehetnek, a pártnak mindössze a mozgalmi jellegét kell visszaerősíteni, ennyi a feladat. Nehezen megállapítható, hogy az előző garnitúrára tolt balhék és átkok termőképesek-e még, mert a legnagyobb demokratikus ellenzéki párt mára sem vált keményebbé, gyorsabbá, kreatívabbá.

Mintha akkor is védekeznének, amikor támadnak. Mégis, a politikát befogadó, hatásaival érintkező közeg változóban van. A média világának egy részében a Simicska-érdekeltségek kormányellenséggé minősítése, néhány jobboldali véleményformáló kiábrándulása, az eddig a hatalmat híven szolgáló csapatok megosztása, valamint a rezsim „rendrakó”, a szakmát és azok művelőit egyaránt lekezelő arroganciája és kontraszelekciója okoz zavart, nem pedig az, hogy a bázis számára hiányzik az eligazítás, miről, mit gondoljon.

 

Fehéren-feketén kiderült, hogy Orbánék számára csak a teljes behódolás elfogadható, kizárólag ehhez kell új fórumokat kreálni. Pénz, szokás szerint nem számít, amit beleölnek, kiegyenlíti majd a bőven ömlő állami forrás, meg a kormánytól függő, hálára kötelezett klientúra. De meg lehet-e teremteni a jelenlegi környezetben ugyanakkora hatásfokkal a kormányzati kommunikáció zsoldjába szegődött, leigázott közszolgálattal sűrűre szőtt információs hálót, mint azt annak idején elsősorban a Simicska–Liszkay páros tette?

Érdemes-e a nehezen telerakott kosárból száműzni azokat, akik egyébként jobboldali értékrendet vallanak, csak némi távolságtartás, tárgyilagosság szorult beléjük (részben az új helyzetből fakadóan)? Eléri-e célját az egész pályás letámadás a már bejáratott, de Simicskáék tulajdonában álló médiumok ellen, nem túlzó, primitív és így árulkodó a Nap TV-hez hasonló bojkott? A nem csupán elfogult, de rosszabb színvonalú tájékoztatás megbosszulja-e magát egy színesebb kommunikációs világban?

A Simicska-birodalom recsegése-ropogása ugyanúgy nem összeomlás, ahogy a botrányok sora sem Orbán bukása. „Luis” ragaszkodik médiumaihoz, az ott dolgozók egzisztenciálisan talán bizonytalanabbak, de nem érzik véleménykalodában magukat. Az viszont nem igaz, hogy teljes sebességgel a kormánynak rontanak, ahogy az sem, hogy Jobbik-ruhába öltöznek. (Inkább a buta bojkott szelektálja szereplőiket.)

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy meghatározóvá vált a jobboldal többi műhelyében is egy fiatal és tehetséges gárda, amely szintén nem turbékol – és már ez is szokatlan, irritáló a Fidesz–KDNP korifeusok számára. Orbán legszívesebben az egész batyut Simicska hátára kötné, „elveszett a médiánk” – teszi fájdalmát közhírré. Szomorú hallani, hogy oda tér vissza, ami ellen egykor tüntetett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.