galéria megtekintése

Orbán ellenforradalma

55 komment


Miklós Gábor

Elkerülte a hazai figyelmet a pódiumbeszélgetés, amelyet Orbán Viktor folytatott kedd este Krynicában Jaroslaw Kaczynskivel, a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság párt elnökével. A Gazdasági patriotizmus címmel folyó show-ban sok mindenről volt szó, én a legérdekesebbnek azt találom, ahogy a magyar kormányfő az unióból való brit kilépést értelmezte. Így fogalmazott: a britek végre kimondták a nemet. Nem akarják a közös európai identitást, meg akarnak maradni britekneknek – mondta.

Orbán brüsszeli tapasztalataival indokolta tételét, miszerint az európai elit, a politikai döntéshozók, a médiavezérek jó régen eldöntették, hogy az emberiség fejlődése azt követeli, hogy likvidálják a nemzeti azonosságokat. Szerintük „nem korszerű lengyelnek, magyarnak, csehnek lenni. Nem korszerű a kereszténység". Nincs azonban olyan Orbán szerint, hogy európai azonosság. Vannak viszont lengyelek és magyarok – mondta Orbán a wPolityce.pl hírportál szerint.

A miniszterelnök azt fejtegette, hogy Közép-Európából kell kiindulnia az általa újjászületésnek nevezett „kulturális ellenforradalomnak". A gondolatot tovább vitte Kaczyns­ki, aki a nyugat-európai szélsőjobb előretörése miatt sürgette az EU-n belüli döntéshozatal átalakítását és személyi változásokat is követelt. Felvetette, nem kell megvárni, hogy a legerősebbek álljanak elő ezzel. Másként nem lehet eredményes a „kulturális ellenforradalom". Orbán és Kaczynski tehát újból meghirdeti a nemzeti szellem védelmét az összeurópai identitással szemben. Egyébként is régóta küzdenek 1968 szelleme, a politikai korrektség ellen. A két jobboldali politikus nem a magyarok és lengyelek hagyományait védi – mert azokat nem támadja senki. Legkevésbé a közel-keleti menekültek, akik okosan kerülik az intoleráns államokat.

 

Az Orbán és Kaczynski által már megvalósított ellenforradalmi reformok a demokratikus intézmények leépítését, a szervezett civil társadalom felszámolását célozzák. Az idegenellenesség, a Brüsszelnek való üzengetés azért is lehet ilyen erős, mert az európai intézmények ellenállnak az oligarcha-rendszereknek, az intézményes lopásnak. Akkor is, ha azt a nemzeti identitás védelme ürügyén űzik. Orbán a két nemzet barátságát azzal méltatta, hogy egy mondást idézett. Szerinte a magyarok azzal a fordulattal érzékeltetik bizalmukat a másik iránt, hogy „elmennének vele lovat lopni." A lengyelekkel – mondta – a magyarok szívesen indulnak ilyen kalandba. A nemzeti karakternek e diadalát valóban nehezen viselik el a brüsszeli döntéshozók. És a könyvvizsgálók.

A „kulturális ellenforradalomnak" a nálunk folyó idegenellenes show csak az egyik eleme. Orbán és Kaczynski megértette, hogy térségünk számára nincs jövő az EU-n kívül. Ezért a nemzeti identitások, a keresztény kultúra védelme ürügyén akarnak nyomást gyakorolni a valódi hatalmakra. Magukat a kisebbik rossznak állítják be a Le Pen-féle Nemzeti Fronthoz, vagy a német AfD-hez képest. Eközben viszont otthon nacionalista parasztvakítást folytatnak és Brüsszellel ijesztgetik híveiket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.