galéria megtekintése

Orbán csomagol

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 31. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Orbán Viktor pénteken merőben új gondolattal gazdagította tudásunkat: a migránsözön, amely ma is emberek ezreit hozza Európába, nem más, mint egy jól kifundált baloldali-kozmopolita összeesküvés a nemzetállam ellen.

A magyar miniszterelnök most már nem a saját országát akarja védelmezni , hanem egész Európát, amely szerinte tele van teszetosza, felkészületlen és gyanútlan politikusokkal. Ha azt a beszédét, amely egy tegnapi „keresztény” konferencián elhangzott, az ember türelmesen végigolvassa, kénytelen azt gondolni, hogy a szónok sajnos valóban úgy gondolja, hogy ő, a kerítésépítő szab új irányt az európai politikai gondolkodásnak.

Új irány azonban nincs, valójában csak a tőle régóta ismert unióellenes lázítás új sztaniolja az, amit produkált, semmi más. Amikor azt mondja, hogy a migránsok miatt – akik bő félmillióan lehetnek most a több mint 500 milliós európai unióban – a nemzetállami lét sodródik végveszélybe, egyrészt apokaliptikus hazudozásba bocsátkozik, másrészt csak új formában adja elő unalomig ismert ellenérzéseit a nemzeti szuverenitást értelemszerűen korlátozó unióval szemben.

És a kereszténység nevében nem átall arra a Robert Schumanra, a múlt század egyik legjelesebb francia politikusára hivatkozni, aki atyja volt a hajdani közös piacnak, az addig mindent felülíró nemzeti szuverenitás részleges föladásának, egy valóban „kozmopolita közösségnek”, melyben feloldódnak az évszázados nemzeti ellentétek.

 

Annyi migránst korábban nem is látott Európa fejlettebb fele, mint az ötvenes–hatvanas években. A német gazdasági csoda által vezérelt konjunktúra százezrével csábította be a szegény olaszokat, spanyolokat, portugálokat, jugoszlávokat, a Brit-szigetekre meg az egykori gyarmatok más színű, más kultúrájú lakóit. Nincs emlékem róla, hogy a koszovóiaktól vagy a karibiaktól bárki is féltette volna a befogadó országok nemzeti identitását, és ez ma sincs másképp.

Meg nem értem, hogy egy olyan ember, aki életében eddig maximum néhány kubai vendégmunkást láthatott a hazájában, hogy nem nézett körül Berlinben, Londonban, Párizsban, hogy nem vette észre, hogy bármilyen fokon „ színesedtek” is el ezek a városok, bármennyi mecset épült is Svájcban, a német, a francia, a brit nemzeti érzület és kultúra – a művészetek, a sport, a gasztronómia, a nyelv, az irodalom – inkább gazdagodott,mint szegényedett.

Komolyan gondolja, hogy fél- vagy akár egymillió új migráns felborítja a felvilágosodás értékeit, és a maga értékrendjét erőszakolja a befogadó országra? Ha ez nem sikerült sok millió töröknek Németországban, sok millió észak-afrikai arabnak Franciaországban, ugyanannyi indiai–pakisztáni–karibi bevándorlónak Angliában, hogyan sikerülne ennek a kicsiny „új hullámnak”? Orbán kontinentális zűrzavart vizionál, mi több, árulást. Kerítéseket szeretne látni mindenütt, de miért aggódik annyira másokért, olyanokért, akik eltartanak bennünket is, nem csak a migránsokat? Hátha találnak megoldást, ahogy eddig is találtak. Csak éppen nélküle.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.