Orbán blöffje

Derült égből villámcsapásként hasított a brüsszeli sajtóterembe a hétfő esti hír: a csúcstalálkozó megszakadt, mert Orbán Viktor „megvétózta” az EU-török megállapodást.

A fejleményről a Magyar Távirati Iroda jelentéséből és Kovács Zoltán szóvivő angol nyelvű tweetjéből értesült az uniós csúcsra akkreditált magyar és nemzetközi sajtó. Havasi Bertalan, a miniszterelnök Brüsszelben tartózkodó sajtófőnöke nem a helyszíni tudósítókat, hanem egyenesen az MTI budapesti központját tájékoztatta Orbán „vétójáról”.

Ha a hírt a csúcsról tudósító újságíróknak továbbította volna, akkor esetleg már hamarabb kiderül, hogy a közlésből egy szó sem igaz. A kormányfői találkozó nem szakadt meg, csupán szünetet tartottak a résztvevők, akik közül sokan kifogást emeltek az EU-török megállapodás Ankara által szorgalmazott kitételei ellen.

Ráadásul a hivatalos indoklás szerint az orbáni „vétó” a menedékkérők Törökországból tervezett betelepítésére vonatkozott volna, ami a tagországok nem kötelező, hanem önkéntes felajánlásain alapulna.

A többi mind igaz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér