galéria megtekintése

Orbán, az év embere

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 29. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Orbán Viktor az év embere Magyarországon 2014-ben.

Az elismerésről szóló döntést hozzávetőleg olyan körültekintően és átláthatóan hoztam, ahogyan a miniszterelnök eljár hasonló ügyekben. Pont annyi demokráciára emlékeztető elemmel spékeltem meg a folyamatot, amennyit ő fel szokott használni alkalmi alkotmánymódosításaihoz. Ráadásul éppen olyan komplexen érvelek a határozatom mellett, ahogyan ő szokott, hogy tudniillik: igazam van, a magyar emberek többségének a véleménye is bizonyítja ezt.

Idehaza ugyanis nem lehet más az esztendő közéleti csúcsalakja, mint az az ember, akinek a pártja három választást nyert. Arról már nem is beszélve, hogy hosszú idő óta behúzza az összeset, amelyiken elindul. Ráadásul Orbán idei diadalával megvédte kétharmados címét, ami – demokráciákban – páratlan bravúr.

 

Merthogy nem az a kérdés, hogy konkrétan a reggel hétkor a diszkópultról legyező, napszítta, kelet-ibizai MP4-lovasnak szívesebben adnám a kitüntetést, mint a magyar politikai rendszert Tetris játékként kezelő politikusnak. Írhatok petíciót, hogy neki köszönhetően a seggnyalás olyan pillére lett minden közhöz köthető intézménynek, mint a szervezeti és működési szabályzat. Sorolhatom sokáig: így Mészáros Lőrinc, úgy szegényalázás, nem szólva arról, hogy Magyarország államformája felcsúti középpálya, de a történet lényege más. Az, ami ki van írva az eredményjelző táblára: Orbán Viktor–Többiek 3-0.

Ez elvileg azt jelenti, hogy a győztes politikus karrierje legszebb, ragyogó időszakát éli. És szeretném megspórolni a kötelező finnyáskodást, amely úgy kezdődik: árnyalja a képet az, hogy. Ám lehetetlen kihagyni, mert Orbán nem pályafutása legjobb formáját mutatja. Látomásos beszédei alkalmanként már talán Áder Jánost is mosolyra fakasztják, pedig a köztársasági elnök körülbelül annyiszor mosolyodik el, mint az arrébb pakolt József Attila-szobor.

Fölfoghatatlan okból Orbán csupa szervilis alakkal veszi zárt körbe magát. Olyanokkal, akik azt is hajlandók kijelenteni, hogy Magyarország lakossága nagyobb, mint Kínáé, ha épp erre a felfedezésre jut az unortodox logika. Értelmezhetetlen, hogy ösztönös politikai tehetsége hogyan hagyhatja mind többször cserben. Például akkor, amikor tiltakozók szomorú családi sztorival és fotóval ellátott csokit visznek neki, mire ő felfalja az édességet. Nem azért, mert szolidaritás meg együttérzés vagy ilyesmi, hanem mert: politika. Volt, hogy ez meg sem fordult volna a fejében, mert érezte: megalázza azokat, akik úgy vélik, épp árt nekik.

Hogy így is uralkodott az idén, az nyilván nem független attól, hogy az ellenzék összeszedettségének hiánya és politikájának tartalma miatt az erőviszonyok olyanok voltak, mint a Magyarország–Banglades vízilabdameccsen. De ez tényleg jelentéktelen, mert a győzelmet nem kell megmagyarázni. Ezért Orbán az év embere.

Nem először s – ha az ellenzék állapotát tekintjük – nincs kizárva, hogy nem is utoljára. Igaz, ez sokat elmond ezekről az esztendőkről is.

Mert hát Szulejmán szultán vagy Csák Máté is volt az év embere.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.