galéria megtekintése

Orbán állítása

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 26. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Szent István, Bethlen István, Charles de Gaulle, Ronald Reagan, Zinedine Zidane, Orbán Viktor. Az aktuális magyar miniszterelnököt lelkes rajongói hovatovább az egyetemes történelem legnagyszerűbb középpályásai és legnagyobb formátumú politikusai között emlegetik.

Ennek szellemében lenyűgöző eredményként kellene tekintenünk arra, hogy a visegrádi országok közül idehaza a leglassúbb a gazdasági növekedés, miközben a versenyképesség érdekében szociális juttatások sorát számolták fel. Nyilván felhőtlenül kellene örülnünk annak, hogy semmiféle remény nem mutatkozik arra, legnyomorultabb régióink ne bolgár és román területekkel konkuráljanak a szegénységi listák dobogós pozícióiért.

Az pedig egyenesen új államalapításnak, posztmodern honfoglalásnak látszik, hogy minden vármegye kap egy általában csupán rokonok és barátok, valamint a felcsúti Szilícium-völgyben meggazdagodó újarisztokraták által látogatott futballstadiont. De mielőtt radikális orbánfóbiásként nyílt levélben kérnénk az impotencia-világbajnokság csúcsesélyesei közé tartozó Európai Bizottság beavatkozását, csöndben rögzítjük: Orbán Viktor politikai ösztöne és bátorsága valóban kivételes.

 

Az európai vezetők közül elsőként mondta be, hogy a migráció a következő időszak legnagyobb problémája, hogy népvándorlás zajlik. Akkor, amikor még Angela Merkel és Francois Hollande nem tájékoztatott együtt a súlyosbodó ügyben. Hogy hírszerzési jelentések alapján könnyű megjósolni, mi történik majd a következő időszakban?

Elüthetjük az egészet azzal, hogy a magyar kémek működnek, de érdemesebb talán arra gondolni: már senki sem emlékszik arra, hogy a Fidesz újpesti, veszprémi, tapolcai veresége, a kétharmad lebontása, Simicska Lajos hímivarsejtügyi karakterrajza után a hatalomváltás esélyeit elemezte mindenki, és aztán most meg újra Orbán Viktor áll a színpadon. Megállította a zuhanást, övé a téma, ellenfelei dermedtek, nincs mondásuk, ő meg nyert annyi időt, hogy eljusson a következő akadályig.

Hogy az mindjárt szembejön, evidencia. Hiszen kerítése a híradóban jól mutat ugyan, de körülbelül annyi az esélye a probléma megoldására, amennyi Rogán Antalnak a kerületi morálbajnokságon a döntőbe jutásra. És amikor kiderül, hogy Fejér megye erős embere nem tudja egyedül megoldani a humanitárius katasztrófát előrevetítő, akárha globális problémát, újabb kihívással és a radikális Jobbikkal áll majd szemben, elvégre eddig azt állította, megvédi a hazát a gazdasági bevándorlóktól.

Hogy legnagyobb közös ügyeinkre, szociális botrányokra, ellátórendszerek alapvető gondjaira nincs megoldása, az egészen addig semmit nem jelent, amíg másoknak sincs. Hiszen a baloldal most éppen menekültügyben mond magabiztosan semmit. Hiányzik belőle az a politikai bátorság, ösztön, határozottság, amely ahhoz kell, hogy a változó világ új kihívásaira válaszokat kínáljon. Ez Orbán hatalmas fórja ebben a mezőnyben: mer állítani. Az már csak ráadás, hogy talál is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.