galéria megtekintése

Orbán ajánlata

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 04. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Aki a kisebb rosszra szavaz, az is a rosszra szavaz – ezt nyilatkozta a minap Sólyom László. A volt államfő láthatóan pontosan érzi, hogy a köztársasági elnök (a megbízatása után is) minden magyaré, dicséretes, hogy ennél mélyebben nem merítkezik meg a kampányban – még akkor is, ha azt, amit állít, a katolikus erkölcstan sem feltétlenül gondolja így. De a jogász akadémikus álláspontja védhető, ha feltételezzük, hogy létezik olyan választás – és Sólyom szerint létezik –, amelyik jobb a „kisebb rossznál”.

Az elnöki állításban ugyanakkor van egy kifejtetlensége ellenére sokkal izgalmasabb részlet is: az egykor a jobboldal támogatásával, a mai utód, Áder János vezényletével megválasztott vezető egyértelműen besorolta a Fideszt a rosszak közé, vagyis azt mondta, hogy aki a Fideszre szavaz, az a rosszat választja.

Ha valaki az utóbbi hónapokban végigkövette Sólyom nyilvános, de a közmédia által szorgosan elhallgatott megszólalásait, aligha csodálkozik ezen. Mint ahogy a szintén katolikus Rauschenberger Péter egykori Fidesz-, majd LMP-alapító, jelenleg a Párbeszéd Magyarországért háttérembere írásán (Nagyböjt van, és mindjárt választunk) sem, benne a következő mondatokkal: „Nincs számomra megdöbbentőbb annál, hogy a nemzeti együttműködés rendszerét keresztény emberek is támogatják, és arra készülnek, hogy szavazatukkal néhány nap múlva megerősítik. (…) Nos, a demokráciában nem vagyunk erkölcsi értelemben függetlenek attól, amit az általunk támogatott hatalom tesz. (…) A demokráciában az, hogy nem akarjuk a munkásokat sanyargatni, azt is jelenti, hogy nem támogatjuk a munkavállalók kiszolgáltatottságát fokozó munkajogi politikát. Az, hogy nem ütjük le ököllel a szegényt, azt jelenti, hogy nem támogatjuk a munkaerőpiacról kiszorulók éhhalálra ítélését és megalázását, és nem tapsolunk az elnyomó büntetőpolitikának. (...) Az, hogy megtörjük az éhezőnek a kenyerünket, azt jelenti, hogy ha pénzünk van, hajlandók vagyunk belőle adót fizetni”.

 

Ezen a ponton érkeztünk el ahhoz, ami az elmúlt – és a jobboldali remények szerint a következő – négy év kormánypolitikájának a lényege, maga az orbáni ajánlat. Ez pedig ugyanarról szól, amiről a létezett szocializmus, és aminek morális és gyakorlati tarthatatlansága miatt az a rendszer megbukott: legyél lojális a Párthoz, fogadj hűséget, és akkor neked is jut egy kisebb-nagyobb szelet a tortából.

Amit a Fidesz valójában ajánl, az annyival rosszabb még a szocializmusnál is, hogy itt a tortát már bevallottan is csak keveseknek osztják. Akit megjutalmaznak a hűségéért, az csak a többiek rovására juthat bármilyen előnyhöz (lásd például a föld- vagy a trafikügyeket), és a szegények járnak a legrosszabbul, ez pedig minden mérce szerint erkölcstelen.

Sólyomnak abban kétségkívül igaza van, hogy a kisebbik rossz helyett lehetőleg a jót kell választani. Ám ha valaki két rossz közül a nagyobbra voksol, arra sem vallási, sem politikai értelemben nincs feloldozás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.