galéria megtekintése

Orbán, a nyerő lúzer

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 21. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Ő az egyetlen örök vesztes a nyertesek között. Orbán Viktor amolyan csetlőbotló lúzerként tűnik fel az ellenzéki nyilvánosságban, aki pofontól pofonig szédül a világban, és csak azért nem hirdetik ki a technikai KO-t, mert a Fidesz megvette a bírót. Ám olykor nem árt felidézni: ez a lesajnált versenyző nyerte a legtöbb országgyűlési választást a rendszerváltás óta, és a riválisok az utóbbi időben annyira veszélyesek rá, mint gumikenguru az atom-tengeralattjáróra.

Nem függetlenül attól, hogy az ellenzéki politika messzemenően inkonzisztens. Az alapállítás, ugye, az: Orbán új rendszert épített, amely nem hasonlítható ahhoz a szisztémához, amelyet 1990 óta megtanultunk. Ehhez képest az orbáni politikára adott reakciók rendre a korábbi keretben szerzett tudáson alapulnak. De nyilvánvaló, hogy az akkor fejlesztett eszközök totálisan hatástalanok a szép új világban. Már sokszor elemzett esetek sora vonultatható fel.

Ha például Orbán betiltja a náci felvonulást, tiltakozik az ellenzék, mert a kormányfő önkényesen dönt. Mindezt akkor, amikor a rendszer kritikájának bázisa az, hogy Orbán önkényen alapuló építményt húzott fel. Ám ha az utóbbi az igaz, akkor abban a rendszerben az egyetlen méltányolható megoldást hozza, amikor a náciknak nemet int. Ha például a Putyin-vizit előtt meghívja az ellenzéki frakcióvezetőket tárgyalni, és az MSZP-s Tóbiás József, valamint az LMP-s Szél Bernadett ott mosolyog a közzétett felvételeken, akkor ők századik alabárdost játszanak a darabban.

 

Csak mert régen úgy tudták, a meghívásnak eleget kell tenni, hiszen a párbeszédkészséget jelezni kell a választóknak. Mindezt akkor, amikor úgy tudjuk, a hatalom nem egyeztet, lényege a korrupció, az önkény. De ha az utóbbi az igaz, minek a reményében mennek oda? Most éppen arról van szó, hogy a németek és a lengyelek ütik a kormányfőt, miközben az oroszokkal nem nyer semmit. Az efféle elemzés implikálja: értékalapú külpolitikát kell gyakorolnia. Miközben a rendszer lényege, hogy csakis érdekalapon működik.

Ezt már nem tudják világosabban elmagyarázni. (A részletekért lásd G. Fodor Gábor közlését: a polgári Magyarország ideája is csak politikai termék volt.) Ha nincs értékalap, miért számítana, mit mondanak a lengyelek? Szüksége van Orbánnak ma rájuk? Hogy kihátráltak mögüle a nemrég még békemenetelők? Bárkit meglepett, hogy Lengyelországban is van belpolitika? Ottani jobboldali párt mi mást tehetett volna a Putyin-vizit után?

Orbánnak aktuálisan nem ők kellenek, épp a bankokkal köt békét. Mert ezúttal rájuk van szüksége. Tudta, hogy házhoz megy a pofonért, de nem nyugatos puszikat és dicsérő Die Welt-es vezércikkeket akar, hanem választást nyerni. És bármennyire is visszataszítónak tartjuk produkcióját, egészen addig győz majd, amíg az ellenzék nem találja ki, mit jelent ma a politika, nincs meg a jelenlegi valóságban hatékony innováció, s nem válik a kormányfő kijelölte játszótér politikai résztvevőjéből Orbánék építményének radikális rendszerellenzékévé.

Amíg ez nem sikerül, a lúzer minden alkalommal nyer majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.