galéria megtekintése

Orbán szereti Brüsszelt!

17 komment


Horváth Gábor

Ismét, újra és már megint: Orbán Viktor meg tudott lepni mindenkit. Hat éve harcol és dacol Brüsszellel, legközelebbi szövetségeseivel is felmondta a szolidaritást, a menekültügyben fityiszt mutatott Angela Merkelnek, és általában is mindent elkövetett, hogy az Európai Unió minél kevésbé összetartó, elvek és szabályok nélküli, lehetőleg csupán feneketlen pénztárcaként működő szervezet maradjon. Erre tessék, az EU-t alapjaiban fenyegető brit népszavazás előtt fogja magát, és újsághirdetésekben közli: „Szeretnénk, ha tudnátok, hogy bár a döntés a tietek, de Magyarország büszke rá, hogy az Európai Unió tagjaként veletek lehet.”

Tekintsünk el attól, mit szólna ugyanez az Orbán Viktor, ha egy külföldi kormány a magyar népszavazás előtt nyilvánítana így véleményt, s attól is, vajon hány britet érdekel, mit gondol Magyarország vezetője az előttük álló választásról! A pillanat történelmi, parádés piruett szemtanúi vagyunk. A fordulat legalább olyan meglepő, mint az, hogy a magyar labdarúgó-válogatott vezeti az Európa-bajnokság F csoportját. Magyarország tele van ellenkező értelmű óriásplakátokkal, a brit lapokban azt üzenjük, hogy szeretjük Brüsszelt, és büszkék vagyunk uniós tagságunkra. A magyar kormány tehát egyszerre két dolgot állít ugyanarról, egyvalamit itthon és az ellenkezőjét külföldön, őszre pedig még referendumot is tervez, csak hogy legitimálja szembenállását az unióval és learassa az ettől remélt hazai babérokat. A végtelen cinizmus Kovács kormányszóvivőért kiált, ugyan magyarázná már el, miként is gondolják ezt az egészet. Egészen pontosan melyek azok az EU-s alapértékek, amelyek oly büszkévé teszik a magyar kormányt? ­

A parlamenti demokrácia, az ellenvélemény tisztelete, az emberi jogok, a civil szerveződés, a sajtó pluralizmusa és szabadsága, a tagállamok közötti szolidaritás, netán a politikai beavatkozást minimálisra szorító, szabályozott, de versenysemleges piacgazdaság?

 

A jelek szerint Orbán komolyan európai tényezőnek hiszi magát, akinek szavára tömegek figyelnek. Másrészt minden eddigi feltételezéssel szemben mégsem szeretné, hogy az Európai Unió meg­gyengüljön. Netán megriasztotta a brit kilépés esetén elapadó uniós források vagy a több százezer Nagy-Britanniában dolgozó és többségében feltehetően nem rá szavazó magyar munkavállaló visszatérésének lehetősége. Persze az is lehet, hogy egészen más logika vezérli, és csupán attól tart, nem tudna sokáig szembeszegülni a brit ellensúly nélkül maradó Németországgal. Még mindig jobb David Cameron oldalán hadakozni a Berlin–Brüsszel-tengellyel, mint egyedül vagy legfeljebb a lengyelekkel? Rogán Antal pénteken (a hazai bírósági megjelenés helyett) német partnereit tájékoztatta a magyar álláspontról, ma pedig Szijjártó Péter fogja ugyanezzel meghökkenteni a fantáziátlan uniós külügyminisztereket, akiknek eddig valamiért nem jutott eszükbe fizetett kampánnyal befolyásolni a briteket.

Arra azért vigyázni kell, össze ne cseréljék a két hirdetést, mert az nagyon ostobán nézne ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.