galéria megtekintése

Öngól

12 komment

A szerk.

Nagy-Britanniában bekövetkezett az ott élő és odakészülő magyarok számára a legrosszabb. A Brexit hatásai elsőként érinthetik a kint dolgozókat és tanulókat. Több lehetséges forgatókönyv áll a kelet-közép-európaiak, így a magyarok előtt is az Egyesült Királyságban.

Ezek feldolgozásához az a kiindulópont, hogy a magyarok jellemzően dolgozni mennek Nagy-Britanniába. Ezen belül is legálisan vállalnak munkát, következésképpen fizetik az adókat és a járulékokat. Az tévhit, hogy a segélyezési rendszeren élősködnek. Bármekkora legyen is az Egyesült Királyságban a bevándorlóellenesség, aki már ott van és dolgozik, azt biztosan nem küldik vissza csak azért, mert magyar, lengyel, román vagy bolgár. A külföldi munkavállalók nincsenek veszélyben.

Megnyugvásra ad okot az is, hogy a népszavazás eredményének kihirdetése után több brit cég, önkormányzat és egyetem levélben jelezte az érintetteknek: becsülik a külföldieket, számítanak rájuk, és mindent megtesznek azért, hogy az országban maradhassanak. Az más kérdés, hogy a kilépés feltételezett negatív hatásait megérezhetik a kint dolgozó magyarok is.

 

A font gyengülésével csökken a fizetések értéke, miközben a recesszió miatt befagyhat az építőipar és megugorhatnak az élelmiszerárak. A Brexitnek sok olyan, egyelőre beláthatatlan hatása lehet, ami miatt a kint élő magyarok dönthetnek úgy, hogy elhagyják Nagy-Britanniát.

De a következő hónapokban még fordított irányú mozgások indulnak: aki eddig bizonytalan volt, elindul, amíg még lehet. Megjelenik a kapuzárási pánik, mielőtt a határokat bereteszelné az Egyesült Királyság. Munkahely viszont még mindig van bőven. A bevándorlásellenes britek óriási öngólt lőttek, de egyenlítésre valószínűleg nem lesz lehetőségük. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.