galéria megtekintése

Olvassanak mindennap!

0 komment


Uj Péter

A karácsony a könyvárusok hivatalos nemzeti ünnepe, ilyenkor újra és újra bebizonyítja a magyarság, hogy tévesek azok a jóslatok/helyzetértékelések, miszerint az elvalóságsósodó nemzedékek a Gutenberg-galaxistól fénysebességgel távolodva a műveletlenséggravitáció vonzásában zuhannak az internet meg a tévé fekete lyukába, hanem igenis olvas még a magyar, illetve legalábbis könyvet vásárol.

Külön öröm – és ez az idei könyvvásár kínálatán különösképpen megmutatkozik –, hogy a honi könyvkiadás palettáján mind erősebb színfolt a tudományos és ismeretterjesztő irodalom, ezen témacsoporton belül is elsősorban az életmód-fitnesz, illetve a gasztroenterológiai fókuszú kiadványok.

Elég, ha csak a lehető legfelületesebben belefutunk az idei kínálatba, máris megakad a szemünk Pirner Alma, a hazai rúdtánc nagyasszonya új, hiánypótló kötetén, amely a sokatmondó Rúdtánc címet viseli. De ott van Jürgen Klaus Becker és Olga Häusermann Potschtar mélytudományos szakmunkája, az Orosz információs gyógyászat, vagy említhetnénk akár a Bach-virágterápia a mindennapokban, a Hőkamerával az akupunktúra nyomában, illetve a ­Paleolit ismeretek haladóknak című köteteket is. És akkor még a jóga közelébe sem mentünk.

 

Ebből az erős mezőnyből is kiemelkedik néhány nem létező könyv, amelyet az alábbiakban ajánlunk szíves figyelmükbe.

Hazánkban széles körű népszerűségnek örvend a paleolit ­diéta, eddig többtucatnyi könyv jelent meg róla. A módszer lényegét szerintem mindenki ismeri: a kőkorszakban (paleolitikum) az ember sokkal egészségesebben táplálkozott és élt, mint manapság. Nem volt még rák, infarktus, gyomorfekély, legalábbis nem tudunk róla, de biztos, hogy azok sem tudtak, akik akkor éltek, és az is biztos, hogy a villamos sem ütött el senkit akkoriban. Nyilvánvaló tehát, ha úgy táplálkozunk és úgy gondolkozunk, mint egy Neander-völgyi, akkor olyan egészségesek leszünk, mint ők, sőt, ha elég kitartóan csináljuk, úgy is fogunk kinézni.

Ennek a módszernek a radikális továbbfejlesztését ígéri dr. Andreas W. Mastodon a Mezoarchaikoid táplálkozás című bestsellere. A földtörténet mezoarchaikum korszakában, 2800-3200 millió éve terjedtek el bolygónkon a cianobaktériumok, és feltűnően egészségesen táplálkoztak. Nem volt akkoriban sem tüdőrák, sem stressz, sem agyvérzés. Sokat tanulhatunk tehát ezektől a rátermett prokariótáktól. A kötet megismertet az autotróf táplálkozás előnyeivel, ami által nemcsak üvegházgázokat köthetünk meg a légkörből, csökkentve a klímaváltozás kártékony hatásait Áder János nagy örömére, de koleszterinszintünk mellett klorofillszintünket is karbantarthatjuk.

Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy az anyaméhben fejlődő magzat érzékeli az őt körülvevő világ ingereit, ezért egyre több gyermekorvos és pszichiáter tartja fontosnak, hogy az édesanya már a terhesség ideje alatt kerüljön minél bensőségesebb kapcsolatba a kis pocaklakóval. Dr. Vajákos Bertalan, a Zigótajóga szerzője olyan ősi, indiai gyakorlatokat állított össze, amelyeket már megtermékenyített petesejt is végezhet, közvetlenül az osztódás előtt.

(Könyvismertetőnk ­következő részében Igor Lelazin Méregtelenítés vodkával és pillangókéssel; Havas–Súlyos Öngyilkosság felszabadultan, kiegyensúlyozottan; dr. Zsíros–dr. Császár A kolozsvári szalonna titkai és Poliészter A matematikusok gyűlölik ezt a könyvet című köteteit mutatjuk be önöknek tudományosan.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.