galéria megtekintése

Egy haldokló senkinek nem kell…

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 22. számában
jelent meg.

Népszabadság

Apukám haldoklott. Még most is nehéz ezt kimondani, de valójában mindannyian tudtuk. Az utolsó hetekben több intézmény több orvosa többféleképpen szembesített minket a szomorú ténnyel. A szembesítés fájt. Mint egy arculcsapás. Olvasói levél.

Egy hetvenéves, szellemileg teljesen tiszta, meghalni egyáltalán nem készülő embert nem szívesen raktunk volna be egy elfekvőbe, de beláttuk, hogy egy daganatos betegség, többszörös áttétekkel, az oxigénhiány okozta fulladással nehezen kezelhető otthon. S bár van hospice szolgáltatás, de azért az sem az igazi. Nem beszélve arról, hogy a kapacitásaik végesek. Így hát maradt a kórház.

Apukánkat az utolsó egy hónap alatt három kórházból rakták ki. Az Országos Onkológiai Intézet bőrgyógyászati osztálya, amely több mint egy éve kezelte, nem érezte feladatának, hogy az utolsó napjait bevállalja. Pedig épp egy kezelésen volt náluk, amikor semmiképp nem akart szűnni a láza és folyamatosan fulladt. Hazaküldték. Mondták, ez nem hozzájuk tartozik. Hüledeztünk. Hát akkor kihez? Szerintük belgyógyászati probléma, így azzal bocsátották el, hogy a körzetes kórházat keressük fel, ha rosszabbodna az állapota.

Rosszabbodott. Amikor 40 fokra szökött fel a láza, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház ügyeletén kötöttünk ki. Akut tüdőgyulladás. Legnagyobb meglepetésünkre a Bajcsyból 8 óra várakozás után visszaküldték az onkológiára. Az onkológián nem nagy örömmel, de azért felvették – üresen várta a néhány napja hátrahagyott ágya. Ottani kezelőorvosa pár nap után – mondván, elromlott a vérképe – a László kórház hematológiájára transzportálta.

 

Egy hét után a László kórházból is kidobták. Szerintük a vérképe nem is volt olyan rossz, a betegség tulajdonképpen onkológiai probléma. Hogy ennek ellenére miért a Bajcsy kórházba irányították a mentőt – rejtély. Egy biztos, apukámat akarata ellenére, lázasan, tüdőgyulladással, légzési zavarokkal szállították át, s ott egy szűk napra bekerült egy háromágyas szobából sietve ötágyassá alakított zsúfolt kórterembe.

Ekkor már csak napjai voltak hátra. Nem tudok olyan kórházat mondani Budapesten, amelyet ne hívtam volna fel. Nem tudok olyan főorvost, akinek – ha telefonhoz jött – ne könyörögtem volna, hogy vegye fel az apukámat egy kicsi, tiszta, félreeső szobába.Mindegyikük állította, hogy nem teheti. Végighívtam az összes fizetős lehetőséget is, mert bármi pénzt megért volna nekünk, hogy utolsó napjaira méltó és nyugodt körülményeket teremtsünk számára. Azt ekkor már tisztán láttuk, hogy ez állampolgári jogon nem jár.

Még akkor sem, ha az illető végigdolgozta az életét, befizette a társadalombiztosítását és adóját, többszörös magyar bajnok sportoló volt, s becsületes állampolgárként élte az életét. Ordítani tudtam volna dühömben! Ordítani és toporzékolni! Megalázónak éreztem a helyzetet, s kiszolgáltatottnak a családomat. Egy lelkiismeretes doktornőn és egy empatikus főorvoson múlt minden. Ők megértették, hogy egy haldokló utolsó kérését teljesítik – s apukám átkerülhetett a VIP-részlegre, ami mellesleg szinte üres volt…

Kifizettük a szállást, s ő a sok viszontagság után egy ötcsillagos hotelben érezte magát. Életében jó párszor járt hasonlóban, persze nem oxigénnel és kórházi ággyal felszereltben. Megnyugodott. Rossz állapota ellenére is pontosan érezte a különbséget. Utolsó telefonjai mind erről szóltak – végre megérkezett. Mi is az ágya köré, s mindenféle külső, zavaró tényező nélkül, szeretetben, a kezét fogva segíthettük a távozását.

Nekem mégis nagyon fáj. Nem csak az őrült hiánya! Hanem a döbbenetes megtapasztalás: egy haldokló ma Magyarországon senkinek nem kell…

Varró Szilvia Éva

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.