galéria megtekintése

Navracsics papírjai

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 28. számában
jelent meg.

Csákány Ernő

„És? Nyilván rendben volt minden papírja. (…) Ó, hát tudja engem hányszor igazoltattak a rendőrök, aztán mégis itt vagyok. És épségben vagyok.” (Navracsics Tibor) Már teljesen elhalványultak a hetvenes-nyolcvanas évekbeli vonatos élményeim, amikor is a Komáromban felszálló nyomozók – pofáról döntve – a Győrig tartó szakaszon kérték el rendszeresen a papírjaimat. Ha viccesebb kedvemben voltam, eljátszottam, hogy nincs nálam papír, mire szimplán lelökdöstek a vonatról Győrben, majd jót röhögtem, amikor a peronon előkerült az igazolványom.

Ha inkább olvasni akartam, akkor mélységes undorral mutogattam a papírjaimat – elvégre a Mozgó Világon és a Valóságon szocializálódott egyetemistaként igencsak felháborított meg felbátorított ez az értelmetlen zaklatás. Aztán, most, mit ad isten, előkerül egy ember, egy nem is akárki, és harminc év elteltével ad egy (osztály)főnöki intőt. Nézem az arcát, hátha elröhögi magát („Nyugi, csak vicceltem!”), de nem, mondja-mondja, és komolyan mondja: „És? Nyilván rendben volt minden papírja…”.

Ezzel az emberrel a közvélemény igencsak kedvesen bánt: ő egy úriember, ő olyat nem csinálna, neki európai arca van, tudja, hol a határ stb. Aztán igazságügyi (!) miniszterként karmestere lett a jogállam lebontásának, a törvénykezési paródiának, a rászorulók semmibevételének, az amúgy sem erőteljes társadalmi szolidaritás maradéktalan leépítésének, majd biztosjelöltként előadta a demokratát. A közvélemény bizakodóan újra a megszokott vágányra ugrott: na, ez az ember tényleg nem olyan…

 

De olyan, olyan is volt, és most a szemünkbe mondta: olyan is marad. Magyarország európai arcának fogalma sincs, hogy mit jelent Európa. Ezek szerint nem a kulturális épségéről beszélt az emberünk. Viszont egy dologért nem kell aggódnunk: a papírjai minden igazoltatásnál rendben lesznek.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.