galéria megtekintése

Olimpiai tét

4 komment

A szerk.

Szomorú, de nem meglepő a két magyar kajakos olimpikon lebukásáról szóló hír. Egyrészt erősíti a mind szélesebb körben eluralkodó szkepszist: a nemzetközi élmezőnyben, legyen szó szinte bármelyik sportágról, gyakorlatilag mindenki kokszol.

Másrészt mutatja a kétségbeesett versenyfutást, amelyet a nemzetközi sportszervezetek folytatnak a mind bonyolultabb és modernebb doppingmódszerekkel. A díj mindkét oldalon a pénz. Az olimpiának azért kellene tisztának maradnia – vagy legalább annak látszania –, hogy a szponzorok tovább finanszírozzák a szervezőket. A pletyka szerint néhány igazán nagy multi egyenként százmillió dollár fölötti összeggel támogatja a riói játékokat. A világ leghíresebb üdítőitalának vagy gyorsétkezdéjének aligha hiányzik, hogy márkáit az egészségre káros csalással asszociálják. Az olimpia elvben az ifjúságról és az egészségről szól, a szponzorok ezért fizetnek. Másrészt a versenyzők itt akarják megalapozni egész életüket: az olimpiai érem nemcsak nálunk, sok más országban is garantálja a későbbi megél­hetést.

Árulkodó, hogy a körülményekre, a Zika-vírus miatti fertőzésveszélyre hivatkozva leginkább milliomos profik mondták le a részvételt: golfozók, teniszezők. Gyaloglók, vívók, hosszútávúszók aligha engedhetik meg maguknak ezt a luxust.

 

Az egyes sportolót nehéz erkölcsileg elítélni, amiért egzisztenciális okokból mindent kockára tesz. A csaló rendszerből hasznot húzó orvosok, vegyészek, sport- és állami vezetők esete már súlyosabb: ők mások egészségét, tisztességét viszik
vásárra. Az esetleges sikerből jól megélnek, a lebukókat magukra hagyják. Ezért fontos lenne, ha a nemzeti együttesből az utolsó pillanatban kikerült két sportoló elmon­daná, kitől kapta a növekedési hormont. Azonban nem érdemes lélegzetünket visszafojtva várni a leleplezést. A tét mindenki számára túl nagy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.