galéria megtekintése

Olimpiai játékai

4 komment


Rab László

A miniszterelnök kiszámolta, hogy a világ népességének 0,2 százalékát kitevő „összmagyarság” nyolcszor verte meg Rióban a világot. Az érmek megszerzéséből – többes szám első személyt használva – ő is kivette a részét. Nyolcszor „bizonyultunk” a Földön élő hétmilliárd emberből a legjobbnak – mondta, és csak most sajnálhatjuk igazán, hogy nem szállt be ő maga ötödiknek a férfi kajak négyesbe, úgy talán kilencedszer is legyűrhettük volna a világot.

Az Egyesült Államok ezek szerint 46-szor, az EU-ból kiugró Nagy-Britannia 27-szer, Kína pedig 26-szor trancsírozta szét a többieket, benne a magyarokkal, akik vesztesként ugyanúgy a megleckéztetett világ részei, mint Szász Emese vagy Szilágyi Áron ellenfelei. Orbán nem tud leállni ezzel a háborús szemlélettel. Képtelen játékként felfogni azt, ami még nevében is ezt hangsúlyozza: olimpiai játékok. Nem sportolók nemes küzdelmének látta azt, ami miatt mindenki Rióba utazott, inkább háborúnak, melynek végén a győztes mindenképpen lealázza ellenfelét.

Ismerjük versenyfelfogását, ellenfeleit lenézi és leszólja, ám ez győzelmei értékét csökkenti. De hát nem kedveli az erős ellenfelet, a lehetőségeitől megfosztott, könnyen legyőzhető statiszták ellen szeret háborúzni, ha megszimatolja, hogy valaki esetleg erősebb és jobb lehet nála, az frusztrálja, ilyenkor általában eloldalog, vagy annyira ideges, hogy inkább hokimeccset néz a tévében, mint egy régi választási éjszakán.

 

Miért nem lehet csak arról beszélni, mérhetetlenül boldognak érezte magát, amikor a kajak négyes győzött? Miért kell mindig mindent elferdíteni? A magyar olimpiai csapat csudálatosan szerepelt, voltak elkeserítő kudarcok és váratlan diadalok, de hát ez így ment Helsinkiben (1952), ahol 16, és Pekingben (2008), ahol három aranyérmet nyertünk. Peking után sem dőlt össze a világ, ment tovább az élet. Miért kell a világot legyőzni, ha a világ egyáltalán nem akar harcba szállni velünk? Miért és miért?

Erre nem tudjuk a választ. Azt viszont tudjuk, hogy Orbán képtelen leállni az ostoba ötkarikás konklúziókkal. Például azt is elmondta, a többségében női aranyak miatt „nekünk, magyar férfiaknak önvizsgálatot kell tartanunk”. Én ezt a magam részéről kihagynám, de a miniszterelnök úr megtarthatja, talán jut vele valamire.

Hátha újra legyőzhet valakit. Például magát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.