galéria megtekintése

Olimpia

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 21. számában
jelent meg.

Ráczkevy Miklós

Az olimpiával kapcsolatos kérdőjelek talán a legfontosabbika az a tény, hogy az olimpiákon magukat a versenyeket nem a NOB rendezi, hanem az adott nemzetközi szakszövetségek. Tehát a NOB által kiadott Agenda 2020-ra úgy hivatkozni, mint egy „fapados” olimpia rendezésének dokumentumára, szerintem súlyos hiba! Sok pozitív változás valóban van az Agenda 2020-ban, de ezek nagy többsége elvi állásfoglalás: előnyben részesülnek a már meglévő létesítmények, fontos a létesítmények utólagos hasznosítása, komolyan veszik a korrupció elleni harcot (szerintem a magyar pályázat itt bukik el...), nagyfokú átláthatóságot biztosítanak a döntéshozatalban, egyszerűsítik a pályázati folyamatot stb. stb., de ez nem jelenti azt, hogy ha mi azt mondjuk, hogy például a röplabdameccseket ebben vagy abban a csarnokban fogjuk rendezni, akkor azt a NOB szó nélkül elfogadja. Nem is tehetné, mint említettük volt.

Vegyük példaként a legnépszerűbb sportágat, a labdarúgást! Az olimpiai labdarúgótorna megrendezésére nem az Agenda 2020 az irányadó, hanem a FIFA előírásai. A FIFA előírásai szerint a nagyobb nemzetközi tornák – az olimpiát bízvást idesorolhatjuk – csoportmeccseit minimum harmincezres, a döntőt minimum ötvenezres stadionban kell tartani. A PwC megvalósíthatósági tanulmánya, amelyből a Népszabadság is idéz, a labdarúgás kapcsán annyit ír: Groupama Aréna (selejtező), Puskás Ferenc stadion (döntő).

A Fradi vadonatúj stadionja huszonnégyezer néző befogadására alkalmas, itt egy határozott ellentmondás feszül. Elképzelhető persze, hogy a FIFA kivételt tesz majd a magyarokkal, bár nem igazán világos, hogy ezt miért tenné, de azért ennek alaposan utána kellene, kellett volna járni. Arról nem is beszélve, hogy a labdarúgás egy tizenhat csapatos torna, négy csoportban, összesen harminckét mérkőzéssel, egyértelmű, hogy az olimpia tizenhét napja alatt egy stadionban ezt megrendezni nem lehet. És a női labdarúgásról nem is beszéltünk még, pedig kellene: a londoni olimpián a női döntőt több mint nyolcvanezer néző előtt rendezték.

 

Talán ebből a példából is látszik, hogy a megvalósíthatósági tanulmány, legalábbis az, amit belőle ismerhetünk, kissé elnagyoltnak tűnik. Bármelyik sportágról van is szó – és jó, ha egyáltalán szó esik, mert az idézett részekben nincs említés olyan sportágról, mint az atlétika, asztalitenisz, birkózás, cselgáncs, torna vagy a tollaslabda –, ha egy kicsit kapargatunk, rengeteg praktikus kérdés merül fel. Behúzunk egy nyilat az Etele térre, és mellé írjuk, hogy kézilabda-, röplabdadöntő, és kész?! Ez értelmezhetetlen! A kosárlabda tizenkét, a röplabda tizenhat csapatos torna, és persze női és férfi torna is van. Ez ötvenhat csapatot jelent, akiknek a meccsnapok között edzéslehetőséget, regenerálódási lehetőséget kell biztosítani. Csak ehhez a két sportághoz kéne hat-nyolc olyan csarnok, amilyen jelenleg egy sincs.

Én személy szerint nem tartok attól, hogy Magyarország olimpiát fog rendezni; paradox módon pont amiatt az Agenda 2020 miatt, amire az olimpiai pályázat támogatói hivatkoznak. Ráadásul még örülni is fogok, ha nem rendezünk olimpiát. Valahogy szakítani kellene már azzal a kisebbségi érzésből fakadó attitűddel, hogy nekünk, magyaroknak valami egészen nagy dolgot kell végrehajtanunk, és akkor a világ leborul a lábaink elé, és végre méltó helyére kerül e lángoktól ölelt kis ország.

Egy példát hozok, teljesen más területről: nyilvánvaló, hogy Magyarország sosem lesz képes önállóan űrrakétát felbocsátani, de ettől még elismert és fontos tagjai vagyunk a nemzetközi űrkutatásnak, a magyar kutatók, feltalálók ott vannak mindenhol, magyar műszerekkel vannak tele a különböző űrszondák. Javítana-e bármit is a magyar űrkutatás, a magyar szakemberek, az ország megítélésében, ha óriási áldozatok árán építenénk egy űrállomást?

Zárásként idézzük ide Bödöcs Tibor örökbecsűjét: az olimpia helyett először próbálkozzunk meg egy normális hétköznap megrendezésével.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.