galéria megtekintése

Ők mondják meg

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 05. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

 Wer bei mir Jude ist, bestimme ich! (Karl Lueger)

– Az megvan, hogy a Super Bowlon a nézőtéren mozgó árusok körülbelül ezzel a szöveggel járkáltak: üdítőt, perecet, csokit, spanglit tessék? – kérdezte Thompson, akinek szemében ekkor mindannyian az Újvilágba vágyódás csillámait fedeztük fel, pedig csak a szoba pókhálós sarkába bámult erősen és kitartóan, ki tudja, talán falatnyi Amerikát képzelt oda, a jobb felsőbe, ahová úgy elbújna: betépni. Thompson Amerikája ugyanis most éppen nem a gyönyörűre dukkózott Chevrolet Camarókról, olcsó motelekről, állandó mosolyról szól – de nem is okvetlenül a kicsit, közepesen vagy szélsőségesen veszélyes kábítószerek nyakló nélküli fogyasztásáról, hanem mondjuk a jogszabályoknak az élethez való igazításáról. Néha.

Ha máshonnan nem, a South Park Mr. Mackey nevű imbecillis tanárától és Kocsis Mátétól tudhatjuk: „drugs are baaaad” – és egyik mesehőssel sem tudunk vitatkozni. Thompson sem tud. A drog tényleg rossz. Persze azt, hogy mi minősül drognak, többnyire a vonatkozó rezsim dönti el, meg azt is, hogy a számára hasznot hajtó, tehát szükségszerűen engedélyezett drogok termesztését, forgalmazását kikre bízza, az abból származó adóbevételt pedig mire használja föl.

 

A ránk vonatkozó rezsim szerint például a magyar családok tíz-, százezreit a konkrét pokolba taszító, esetleg huzamosabb ideig (mondjuk amíg a szenvedő fél föl nem adja végleg, beadja a válópert, esetleg meg talál halni) a pokolban is tartó alkohol olyannyira nem veszélyes kábítószer, hogy az első fényességes kétharmad idején a triumfálók gyakorlatilag legalizálták az otthoni pálinkafőzést is, amitől amúgy lehet, hogy nem lett több az eszelős alkoholista a hazában – de hogy kevesebb se lett, arra mondjuk azért halk, ugyanakkor viszont nagy összegű fogadásokat kötnénk.

A ránk vonatkozó rezsim szerint aztán nem minősül veszélyes kábítószernek az évi sok tízmilliárddal kibélelt közmédia sem, pedig a konglomerátum által sugárzottak jó része definitíve pszichoaktív anyag. Ráadásul az a tonnányi hazugság és terelés és elhallgatás, ami a magyar közmédiát övezi, s ami éppen arra hivatott, hogy megváltoztassa a néző agyának működését és funkcióit – szóval mindez lassan már nem is tulajdonság lesz, hanem szinonima. Talán nincs már messze a nap, amikor a játszin úgy dorgálja meg a mamája a mindenkibe belekötő, de mindig az „ő kezdte” hangsorral magyarázkodó kiskancsót, hogy „Balázskám, ne közmédiázzál már megint!”

És a cigaretta? És a kávé? És a pornó? És a tetszőleges kormányszóvivői tájékoztató? Az nem drog? Persze, hogy nem. Éspedig azért nem, mert a ránk vonatkozó rezsim (meg minden rezsim) is csak úgy van a dolgokkal, mint Karl Lueger, Bécs századfordulós polgármestere, akit a mottóban már idéztünk. „Hogy ki a zsidó, azt én mondom meg.”

– Jobb, ha ebbe beletörődsz – mondjuk Thompsonnak, aki még mindig azt a jobb felsőt nézi csillogó szemmel, és a Super Bowl helyett talán már a következő NB I-es fordulóra gondol, Győrben játszik majd a Vidi, a perec meg a csoki mellé meg de jó lenne spangli is! Pedig pont oda, éppen magyar futballmeccsre nem kell a marihuána: tisztán is elég jól megy a nevetés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.