Tüzet hozok a fejemre – de legalábbis Zsigó Róbert belém ereszt egy sorozatot a Nemzeti Értéktárból –, valamit akkor is be kell vallanom: rendszeresen főzök bajai halászlevet. Óbudán.
Az alapanyagot a közeli piacon veszem, a hal, azt hiszem, hortobágyi, a pirospaprika keceli illetőségű, a hagyma egy piacoló kiskereskedőtől van, szép, magyar pántlikás kiszerelésben adja, szóval jó eséllyel kínai. Mivel a szomszédok nem engedik meg, hogy a gangon erős tüzet rakjak, így a sparherden főzök, felfelé szűkülő szájú halfőző kondér helyett egy veres fazékban, a receptet pedig... hát szóval, egy bajai hosszú hétvége utam után szereztem a YouTube-ról.
Sajnos a receptből diszkréten elhallgatták a legfontosabb hozzávalót. Ez pedig a vonatjegy. Ha valaki igazi bajai halászlevet akar enni, annak utaznia kell, slussz. Mivel már kétszer is voltam Baján, pontosan tudom, hogy ha meggebedek, akkor sem lesz olyan a főztöm, mint amilyent ott adnak. És mégis bajai halászlevet főzök.