galéria megtekintése

Oázis

1 komment


Tamás Ervin

Minden érthető és érthetetlen. Ezernyi okkal magyarázható az ellenzéki erők egymáshoz való hűvös viszonya, miközben minden logikát fejre állít a távolság mérésének állandó és görcsös igyekezete, hiszen láthatják valamennyien, hogy lazán szövetkezve, mindent összeadva is ott lennének, ahol a part szakad.

Kész Zoltán azért nyert időközi választást, mert maga mögé tudta toborozni azokat, akiktől a siker után gyorsan függetlenedett. Kerék-Bárczy Szabolcs a közép embereként szeretne szerencsét próbálni, mert a Demokratikus Koalíció­ban nem talált erre elég szándékot. Most Pápa ­Levente szakított az Együttel, mert úgy ítélte meg, hogy társai az összefogás felé kacsingatnak, nem akarják igazán sem az előválasztást, sem az önálló listát – bár volt kollégái ezt cáfolják.

Rengeteg frusztráció, gyanakvás, ön- és közmarcangolás emészti még a szocialistákon kívüli politikai alakzatokat is, hogy az MSZP-ről ne is beszéljünk. Az évek óta tartó meddő igyekezet, útkeresés miatt előbb-utóbb következik a meghasonlás, a tehetetlenség még nagyobb tehetetlenséghez vezet, ami az egyik oldalon a betagozódást, másikon a lázadást érleli.

 

És amíg ­emitt gyűlnek a példák az opportunizmusra, az „üzletszerű túlélésre", addig amott nő a viszolygás, a bizalmatlanság, a széthúzás. A közvélemény-kutatás számai tartósan jelzik, hogy a DK és az MSZP jobbára csak egymástól hódít el híveket, a többiek pedig – az LMP-vel egyetemben – képtelenek átütő erővel megmutatni, hogy a kormányerők hitevesztettjei vagy a bizonytalanok kö­rében képesek kiépíteni tekintélyt parancsoló birodalmukat. A civil mozgalmak többsége pedig ódzkodik a pártok közeledésétől, képviselőik úgy érzik, fertőző betegséget kaphatnak érintésüktől. Ezért vállvetve bizonygatják, hogy céljaik között nem szerepel a kormánybuktatás, ami bár hihető, éppen a hatalmon lévők hiszik el nekik legkevésbé.

Ami megint csak logikus, hiszen éppen ők folyatnak át mindent a politikába, vélik fölösleges időhúzásnak az egyezkedést, puhaságnak a kompromisszumot. A kérlelhetetlen szakmaiság ma automatikusan emelkedik ellenzéki szerepbe, s azok, akik a legjobban tiltakoznak ez ellen, akarva-akaratlan szorulnak sarokba, nincs helye semlegességüknek, mert vagy lenézik, lejáratják őket, vagy a bolondját járatják velük.

A sivár terepen a lelkesebbek úgy próbálnak oázist keresni, hogy majd teremtenek egyet. Mondjuk Kész, Kerék-Bárczy és Pápa Levente egymásra találnak és mágnesként vonzanak magukhoz újra szomjazó társakat, majd pénzt, paripát, fegyvert, amely szervezetté formálja a közös akaratot és mozgásba hozza a kiábrándult, magába fordult, de normális Magyarországra vágyó bázist. Ez szintén nem ütközne feltétlenül a lehetetlenbe, hiszen másutt is látható, hogy a sokfajta félelem, csalódás, bizonytalanság a közönyből, a beletörődésből könnyen átfordul új szerveződések, alakzatok pártolásába.

Korábban éppen az LMP nyújtott reményt rá, hogy ebben hazánk sem lesz kivétel. Később Bajnai Gordon fellépésétől várták sokan a merev pártstruktúra gyengítését, illetve azt, hogy a kényszerek a többiekre is hatnak akár a hatalom fertályán, akár ellenzéki oldalon. Ott, ahol mégis egyedül a Jobbik elnöke hirdetett változást, amely miközben sok szempontból felemásra sikeredett, az új csapat mégis higgadtabb, vezetői megfontoltabbak a nyilvánosságban.

A kormánykoalíció emberei kedvtelve nézhetik a morzsák morzsolódását, a mini csatákat. Számukra az oázis megadatott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.