galéria megtekintése

O tempora, o fides

7 komment


N. Kósa Judit

Korhű... Jó szó, mondaná Fülig Jimmy, majdnem olyan jó, mint az illegális vagy a luxus. Elég csak kimondani, és bevillan egy másik: mondjuk a bevándorló meg a baloldal. Ami korhű, az pedig de genere régi és szép. Tehát kiált a visszaépítésért, a minél díszesebb, pompásabb megvalósításért.

Most éppen a Feszl-féle pavilonok a korhűek a Városligetben, ezek foglalják el az eddigi bódésor helyét. De a „korhűség” indokolja azt is, hogy vissza kell építeni a Közlekedési Múzeum irdatlan tornyát, meg az egykori színházépületet is. Más kérdés, hogy mégis, melyik az a kor, amelyhez ­hűek ezek az együtt korábban sosem látott építmények. A pavilonok eredetijét 1860-ban emelték vendéglőnek, a múzeum az 1896-os országos tárlat ideiglenes kiállítóépülete volt, a színházat pedig 1909-ben tervezték meg az akkor épp szecessziós stílben alkotó Vágó fivérek.

Ez a korhűség éppen olyan, mintha valaki azt mondaná: megcsináljuk az angyalföldi skanzent, lesz benne József Attila Színház, Volga Szálló meg Duna Plaza, igazán autentikusan leképezik Pest munkáskerületét, nem?

 

Ha volna még műemlékvédelmi szervezet az országban, akkor valószínűleg a „ligettörvény” – az a tökéletesen exlex állapot, hogy a Városliget körüli döntéseket semmiféle területi vagy szakhatóság nem befolyásolhatja, mindenről megfellebbezhetetlenül dönt az „állam”– sem lenne elegendő ezeknek az újraépítéseknek a keresztül-erőszakolására. A sok évtizeden át konzekvensen működő örökségvédelem alapelve volt ugyanis, hogy az épületek történeti és művészeti értékét tartja szem előtt, és nem silányítja hajdani építészek életművét üres pótszerré, a kulisszateremtés eszközévé. Hogy ne csak a ligetről essék szó: még a Fidesz első kormányzása idején is elképzelhetetlen lett volna, hogy egy pályázatnyertes modern épületet bedugjanak egy „korhű” díszletfal mögé. Most ezt fogják csinálni, amikor az Iparművészeti Mú­zeum kortárs kiegészítését elrejtik annak a szárnyépületnek a körítőfala mögé, amelyet még Lechner tervezett százhúsz éve, csak eleink­nek nem volt pénzük a megvalósítására.

Ez dilettantizmus, ilyesmit csak az csinál, aki nem tudja eléggé lebecsülni az országot és az unásig hivatkozott „emberek” igényeit. Ez a rezsicsökkentés meg a hűtő- és mosógéppályázatok logikája: ha közétek szórunk egy marék húszfillérest, biztos nem veszitek észre, hogy ezres kötegektől dagad a zsebünk. Ha korhű épületeket emelünk nektek hasraütéses alapon, aszerint amire épp rábukkanunk a kezünkbe került régi képeskönyvekben, akkor elandalodtok a sok dísztől, girlandtól, aranyozástól meg nyavalyatudjamégmitől, és eszetekbe sem jut megkérdezni, hogy minek. Megszokjátok, hogy most a korhűség ideje van, és akkor sem fogtok fölösleges kérdéseket föltenni, amikor szétverjük a budai Várban az ott működő kulturális intézményeket, lebontjuk a magas építészeti minőséget képviselő hatvanas-hetvenes évekbeli enteriőröket, és visszaépítjük Ferenc József palotáját.

Irdatlanul drága lesz, sírnivalóan felesleges, de legalább korhű. Hű ehhez az eszement korhoz, amelybe beleragadtunk, amely nem ereszt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.