galéria megtekintése

Nyugton kéne maradni

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 28. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Van, amikor a legjobb lépéskombináció a helyben járás. Persze ez politikai traumák esetében nem tarthat sokáig, de rendezni lehet a sorokat, tisztázni, hogy mi és miért történt, pontosítani a régi és megtalálni az új válaszokat, vagy várni, hogy elmúljanak a tajtékos napok. Ehhez türelem kell, önfegyelem, taktikai érzék és alkalmazkodókészség egymáshoz és a külső környezethez.

A szocialista párt 2010-es választási veresége után még tapasztalni lehetett a kivárás erőt gyűjtő erényét, most azonban mintha erről is lemondanának. Nagyjából az történik, amit többen megjósoltak: az összefogás elemeire hullott, felszínre tört az eddig félig-meddig moderált egymás iránti antipátia, de ami még veszélyesebb: az MSZP-n belüli szövetségek is megroppanni látszanak. Ami négy éven át pozitívumként nyomott a latban – a rendteremtés, a stabilabb működés, az ellenzéki vezető szerep elfogadtatása –, azt az áprilisi szereplés alaposan megtépázta.

Ma úgy tűnik, hogy a szocialisták csak házon belül voltak képesek világos viszonyokat teremteni, azon túl sem közösségépítésben, sem vonzerőben nem jutottak egyről kettőre. A többi kormányváltó is sajátos metamorfózison esik át, náluk sem kevésbé képlékeny a helyzet, de elsősorban az MSZP-től függ, hogy megvalósulhat-e Orbán Viktor nagy álma: őfelsége ellenzéke.

 

Mesterházynak talán jobbat tett volna, ha felajánlja lemondását, s ha nem fogadják el, szabadabban szabhatna új irányt politikájának. Az elnök azonban ezt a rizikót nem vállalta, s az is lehet, hogy sejtéseken, hibák, a pozíciójára veszélyes hatalmi erővonalak regisztrálásán kívül nincs a fejében pontos terv a hogyan továbbra. Nyilván tart az uniós szavazás újabb pofonjától, hiszen az MSZP mind szellemileg, mind anyagilag kivérzőben van. A parlamentből nem önként távozók támadása cseppet sem elegáns, de panaszaik elenyésznének, ha az utódok négyéves teljesítménye bármiben is imponáló lenne.

Szóval, ilyenkor óvakodni kellene a hirtelen mozdulatoktól, a kapkodástól, az irreális ötletektől, mert ezek árulkodnak leginkább a bizonytalanságról. A másik oldalról nem véletlenül hangzik el néhány jó szó az MSZP elnökéről, aki kampány idején azt tartja fontosnak hangsúlyozni, hogy az Európai Parlamentben együtt akarnak majd működni a jobboldallal. Az orbáni népfrontos világkép közben már kirajzolódni látszik: a kereszténydemokrata- és a kisgazdazárványokhoz hasonlóan – onnan persze sokkal messzebb – szorítana helyet a szocialistáknak is.

Lehet, hogy az MSZP jelenleg üzemelő vezetőségének határozott szándéka, hogy kitör a karanténból, és még véletlenül se az eddigi szövetségesekkel szimbiózisban. De ezért az LMP-nek idejekorán fölajánlani a főpolgármester-jelölés jogát, ez rossz és hamvába holt kísérlet. Tessenek tehát az átgondolatlan politikai szózatokkal csínján bánni, és arra válaszolni, amit az öntelt győztesek napról napra föltálalnak. Azonnal, ütősen, jelenléttel. Fogyaszthatóan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.