galéria megtekintése

Nyuggerblues

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 18. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

A Fideszben békesség, szeretet és kedvesség van, éppen ezt nem tudják az ellenfelek elviselni. Ez hangzott el azon a felvételen, amelyen egy olasz újságírónő beszélgetett (volna) olyan magyar nyugdíjasokkal, akik saját állításuk szerint nagyon szeretik Orbán Viktort.

A videó a nemzeti ünnep délutánján kezdte a világhálón hódító útját, érdeklődve néztem és hallgattam. Itt nem nyomorgó, télen fagyoskodó, hanem nagyon is jó erőben lévő nyugdíjasokat lehetett látni. Igaz, hogy a végén némiképp leribancozták, leszocialistázták és lezsidózták a Múzeumkertben forgató kollégát, aki emiatt végül hátat fordított a hiperaktív nyuggereknek. A jelek szerint ő sem értette meg azt a mérhetetlen szeretetet, amelynek középpontjában az állt, hogy aki nem ért velük egyet, takarodjon haza. „Idejön, oszt magyarul se tud” – mondta valaki a dühösen ünneplő forgatagban. Ez is a harcias alaphang része volt.

A tanulságos felvételen olyan emberek magyarázták a „félretájékoztatott” külföldinek, hogy a mienknél szabadabb, nyitottabb demokrácia nem létezik a világon, akik egyáltalán nem akarnak demokráciát, és olyan elveket vallanak, amelyeket a hetvenes években vágtak a fejünkhöz, amikor a hosszú hajunkat erővel lenyírták: a szabadság nem egyenlő a szabadossággal. A legszembetűnőbb a végtelenül slendrián leegyszerűsítés volt most is, ami egyébként ismerős a parlamenti purparlék világából. A Fidesz halljakendjei szoktak úgy reagálni, mint ahogy a mások fejét leüvölteni óhajtó nyugdíjasok: a parlament előtt sátrazhatnak, lám, az ellenzékiek. Mi a baj? Rómában viszont romák erőszakolják meg az olasz asszonyokat. Aminek jelentése nagyjából annyi, hogy mit dumál nekünk egy olasz a demokráciáról. Vagy bárki.

 

Ennél azért több kedvességet várna az ember még a kormánypárti nyugdíjasoktól is. És valamivel több visszafogottságot ebben az országban, amelyben négymillió szegény ember él. Kortársaik, a 2,2 millió nyugdíjas hét százaléka havonta összesen ötvenezer forintnál kevesebből tengődik. Az pedig nem elég arra, hogy vonatra, buszra ülve demonstráljanak az orbáni parádén a rendszer mellett. Arról ne is beszéljünk, hogy rokkantsági és rehabilitációs ellátásban 420 ezren részesülnek, a legtöbben a 25-30 ezer forintos jövedelmi sávban keresve az akciós árukat.

A Múzeumkertben tapsoló hölgyek és urak nem ezt a réteget reprezentálták, ők a megtámadottnak vélt Orbánt védelmezték, akár egy szekta hívei. Nem vártak kérdéseket még egy újságírótól sem, hogy a beszélgetés emberi kereteket kapjon. Elragadta őket az orbáni propaganda megfellebbezhetetlen akcionizmusa, mely egyszer a csúfos bukásnak is fő oka lesz majd. Akkor is, ha szemükben ott bolyongott a félelem: vajon jó helyreálltak-e, szabad-e a végsőkig kitartaniuk.

Kíváncsi leszek a harciasan ünneplő nyugdíjasokra másfél-két év múlva. Megértik-e a földcsuszamlást? Vagy ráfogják Izraelre? Ahová most a fiatal olasz kollégát is küldték...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.