galéria megtekintése

Nyugdíjunk fővédnöke

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 01. számában
jelent meg.

Simonovits András
Népszabadság

Pár napja halt meg Augusztinovics Mária (1930–2014), nemzetközi hírű, Széchenyi-díjas közgazdász. Rövid pénzügyminisztériumi és hosszú tervhivatali munkája után 1985 és 2010 között az MTA Közgazdaságtudományi Intézetében dolgozott. Sok éven keresztül különlegesen magas színvonalon tanított a közgázon és néhányszor oktatott amerikai egyetemeken.

Ő volt a magyar nyugdíjrendszer fővédnöke 1990 és 2010 között. Először a társadalombiztosítási, majd a belőle kiváló nyugdíjbiztosítási önkormányzat felügyeletének volt meghatározó befolyású tagja, majd 2007 és 2010 között a nyugdíj- és időskorú kerekasztal legtekintélyesebb közreműködője. Az ő informális vezetése nyomán jött létre és vált nemzetközi hírűvé a magyar nyugdíj-gazdaságtani iskola.

Nagy hatású elméleti cikkekben taglalta a nyugdíjrendszerek bonyolult kérdéseit; és gyakorlati írásokban elemezte a kialakuló magyar piacgazdaság nyugdíjrendszerének húsba vágó problémáit. 1994 és 1998 között – többünkkel együtt, nyilvános vitákban – sikertelenül érvelt a kötelező magánnyugdíjrendszer (a második pillér) bevezetése ellen.

 

Hogy mennyire igazunk volt, jól mutatja, hogy az egyébként példaértékűen működő lengyel kormány is több lépésben minimumra csökkentette a második pillért, csak – ellentétben a Fidesz-kormánnyal – tisztességes eszközökkel tette ezt, és sikerrel csökkentette az államadósságot.

Amikor „a pillérek háborúja” (copyright: Augusztinovics) 2000 körül befejeződni látszott, Mária a rendszerváltás után tömegessé váló töredékes életpályák miatt várható öregkori elszegényedést tanulmányozta mélyrehatóan. Megoldásként a munkanyugdíjat feltétel nélkül kiegészítő egységes alapnyugdíjat javasolta. 2010 után romló egészségi állapota miatt visszavonult minden nyilvános tevékenységtől. Halála nagy űrt hagy a magyar közgazdaságtanban. Emlékét őrizzük.

A szerző közgazdász

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.