galéria megtekintése

Nyomja a piacot

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 06. számában
jelent meg.


Tamás Gábor
Népszabadság

Kétszáz forintért adja a meggybefőttet az egyik üzletlánc, feleannyiért, mint néhány hete. A szakmabeliek szerint ennyiért nemhogy „enyhén cukrozott lében hőkezeléssel tartósított” gyümölcsöt, de csapvizet is nehezen lehetne a többször felhasználható öblösüvegekben nyereséggel polcra tenni. A meggybefőtt mégis ott van.

A most piacra lökött dömpingtétel abból a pár millió darabos készletből származik, amit tavaly – a nyáron elrendelt orosz importembargó után – néhány baráti konzervgyár állami támogatással készített el. Ez a kontingens most „nyomja” a piacot, felvásárlási patthelyzet van, a termelők a gyümölcs ingyenes osztogatásával tiltakoznak a kialakult viszonyok miatt.

Boldog ország lennénk, ha az imént vázolt állapotok csak a meggyágazatra lennének igazak. De például az oly igen támogatott kézimunka-igényes kertészet is kiszolgáltatottja a szeszélyes piaci folyamatnak. Ha sok van, baj, ha kevés, az is. Egymást érik az értékesítési válságok (ne legyen igazunk, de a meggyéhez hasonló helyzet várható barack-, dinnye- és persze ismét almaügyben is), amiket a kormányzat tüneti kezelésként némi felvásárlási támogatással, másrészt nehezen értelmezhető „promóciókkal” igyekszik kordában tartani.

A könyörtelen igazság viszont az, hogy az állítólag egyik nemzeti kincsünknek számító Kárpát-medencei zöldség-gyümölcs ágazatot gyökerekig ható szerkezeti gondok nyomják. Nem mi mondjuk ezt, az ágazat két éve kormányzati szinten is elfogadott stratégiájában szerepel a megállapítás: „hosszú távú szerződések hiánya miatt erősen manipulatív a piac”. Másutt: „tárolási termékek esetében (...) tárolókapacitások hiányában csak fél évig tudjuk ellátni a piacot”.

 

Vagyis az agyonnépszerűsített hazai kertészeti termelés előtt nincs tervezett piaci kifutás. Akkor jó a helyzet, ha kevés terem, mert azt a rövid szezonban jó áron el lehet passzolni. Aztán februártól megint jöhet az ezer kilométerekről idehozott import, a hazai meggybefőtt pedig ismét ötszáz forint lesz. Egy nemrégiben készült összegzés szerint az elmúlt hét évben (egy uniós költségvetési ciklusban) a vidékfejlesztési támogatások nagy része „közérzeti” beruházásokra, térkövezésre, szökőkutakra, kilátókra, húszméteres bekötőutakra, miegyebekre ment el mifelénk.

A nálunk nyilván szűkebb horizontú bolgárok termelői összefogásra alapozott kertészeti-feldolgozói-tárolói fejlesztéseket támogattak erőteljesen. Ha meggazdagodnak, csinálnak majd falusi főteret, nem most. Kezemben egy plovdivi gazdaszövetkezet magyar kereskedőnek küldött ajánlata: küldenének Magyarországra almát, kamiononként, ütemes szállításban, kíméletesen hűtve, kilogrammonként 55 eurócent (most nagyjából 160 forint) – február–márciusi szállítási időszakra. Addig tehát képesek tárolni. Mi meg most éppen a meggy áráról vitázunk, aztán télen majd hörgünk a dübörgő import miatt. Meg is érdemeljük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.