galéria megtekintése

Nyílt levél Lázár Jánosnak

5 komment

A szerda reggel rendőrileg lerohant Városliget ügyében a közpark védelmezői régóta levelezésben állnak Lázár Jánossal. A levélváltás eddig nem a nyilvánosság előtt zajlott, most azonban a civil zöldek nyílt levél formájában fogalmazták meg a válaszukat, amit elsőként a Népszabadságnak juttattak el.

A Lázárnek címzett, az előzmények ismerete híján is értelmezhető sorokat az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.


„Tisztelt Miniszter Úr!


Köszönjük 2016. május 23-án kelt levelünkre írt válaszát. Magunk is úgy látjuk: egy-egy történelmi korszakot híven jellemez, miként bánik kulturális és természeti örökségével. A Városligetnek az államszocializmus építkezései ártottak a legtöbbet. Maradványaik eltakarítása, Európa legrégibb közparkjának rendbetétele negyedszázados adósságunk. A ma élőknek azonban választaniuk kell, melyik hagyományt kívánják folytatni: ligetként állítják-e helyre a Városligetet, híven a kétszáz évvel ezelőtti Városszépítő Bizottság szándékaihoz, vagy pedig a kádári örökség szellemében ismét új funkciót szánnak neki, s az eddigieknél is nagyobb alapterületű és magasabb épületekkel szabdalják szét a területét. Légszomjtól fuldokló fővárosunk szívében, meggyőződésünk szerint az utóbbi megoldás elfogadhatatlan. A tervezett kulturális létesítmények számára pedig alkalmasabb helyszínt kínálnak a város kihasználatlan műemlék épületei.

 


Sajnálkozva látjuk, hogy Miniszter Úr is hitelt ad „a beruházástól várható zöldfelület-növekedéssel" kapcsolatos híreszteléseknek. Ezek azonban félrevezetőek. A Nyugati pályaudvar mellékének parkosításáról szóló terveket örömmel fogadjuk, de sem ez, sem a felvonulási tér újra-füvesítése nem pótolhatja a kivágásra szánt többszáz fa lombozatának biológiai teljesítményét. Miniszter Úr, egy százéves fa csak száz év alatt pótolható!


Tiszteljük a véleményét, valamint azokét, akikre levelében hivatkozik. Az állam vezetőitől viszont joggal várjuk el a tények tiszteletét. Tény, hogy a főváros lakóinak egyre nagyobb hányada, jelenleg több mint 80%-a ellenzi a Városliget beépítését az ismételt közvélemény-kutatások tanúsága szerint. Tény, hogy a Magyar Urbanisztikai Társaság, a Tájépítészek Szövetsége valamint számos más szakmai és civil szervezet egyértelműen a Liget-projekt ellen foglalt állást. Tény, hogy csatlakozó aláírások tízezrei hitelesítették a tiltakozók petícióit. Tény, hogy a jelenleg is túlterhelt Városligetet tönkretenné a múzeumi negyed várható forgalma. Tény, hogy „az Állatkertben zajló átfogó fejlesztések", melyekre levelében külön is kitér, az állatoknak szánt kertből hasítják ki a biodóm Parlamentnél nem kisebb épületének helyét, abban pedig az állatoknak kevesebb tér jut majd, mint egyéb turista-csalogató látványosságoknak.


Mindezt és egyebeket a Liget-projekt bírálói tudományos konferenciákon, tanulmánykötetben és egyéb publikációkban, nyilvános fórumokon évek óta hangoztatják anélkül, hogy véleményükkel befolyásolni tudták volna a születő döntéseket. A különféle szempontok figyelembe vételén, a vélemények egyeztetésén alapuló döntéshozatal elejét vehette volna a Városliget körül kibontakozó polgári engedetlenségi mozgalomnak. A kormány ehelyett a demokratikus jogrend felfüggesztésével biztosított magának szabad kezet, amikor a Városligeti Törvényben hatályon kívül helyezte az összes ide vágó országos és fővárosi jogszabályt, és intézkedéseit kivonta a városfejlesztési döntéshozatal szokásos eljárásrendje alól. Az ország törvényes rendjét és a környezet védelméről szóló alkotmányos alapelveket ma azok védelmezik, akik a Városligetben a munkagépek útjába állnak.


Nem adjuk fel a reményt, hogy Miniszter Úr mint az ügyben illetékes kormányzati tényező alkalmat ad az egymással ütköző álláspontok szembesítésére, és kezdeményezni fogja a tervek újragondolását. Addig azonban teljes szolidaritást vállalunk az elemi érdekeik védelmében tiltakozó civilekkel, és továbbra is azon leszünk, hogy a közvélemény figyelmét a tőlünk telhető eszközökkel felhívjuk a Városliget Zrt megtévesztő propaganda-kampányában elhallgatott összefüggésekre.


Őszinte tisztelettel,


Schmidt Hajnalka
Greenpeace Magyarország

Lányi András,
Mindent a maga helyén!

Lukács András
Levegő Munkacsoport”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.