galéria megtekintése

Nyet adó

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 30. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Rövid időn belül másodszor is megérkeztek a fiatalok a politika centrumába a kedd esti netadó elleni tüntetésen. Tízezrével és országszerte skandálták az Orbán, takarodj! rigmust.

Ezzel együtt a keddi tüntetés sokkal békésebb volt, mint a vasárnapi. Bár ott is csak a Lendvay utcai Fidesz-székház előtt történtekre mondható, hogy többen elvesztették a fejüket. A többség akkor is elsősorban az országot fenyegető netadó ellen ágált.

Másodszor is ez volt a vezérfonal, de azért a mélyben tapasztalható indulati rétegek között határozottan fel lehetett fedezni az amerikai kitiltási botrány üzenetét (bűnözőknek nem adózunk!), az ország fölött asztrálfényben lebegő Fidesz-vezetők (Szijjártó–Rogán–Kósa) lakásvásárlási ügyeit, az uniós zászló nélkül árválkodó Országházat, a „közmédia” mindennapos hazugságait, a föld- és trafikcsalásokkal gerjesztett állampolgári dühöket is. A keddi tüntetésnek voltak különösen szofisztikált mozzanatai is. A tömeg a Clark Ádám téren kórusban üvöltötte a Ruszkik, haza! történelmi rigmusát (Paks 2), egy középkorú férfi pedig a 0 kilométerkőnél Dietmar Clodót (a bombagyárost) emlegette Pintér Sándor kapcsán. Lám, a tüntető nem felejt.

 

Egyszerre érdekes és vicces az, ahogyan az erőből politizáló Fidesz lereagálja a váratlanul erős ellenállást. Naná, hogy a békés és a civil jelleget kérdőjelezik meg rögtön, Rogán Antal azonnal bedobta, hogy politikai (nyilván szoci) aktivisták szervezték a vasárnapi megmozdulást. Kedd estére aztán kiderült, hogy vagy tévedtek, vagy sok tízezernyi aktivista van az országban. Egyik sem jó hír a Fidesznek. Ekkor a hajlékony Rogán már arról beszélt, hogy a netadó az internet általános fejlesztését célozza. Amit persze a kutya se hisz el annak a csapatnak, amelyik üres stadionok építésével, az oktatás kizsigerelésével vagy az azeri baltás gyilkos kiengedésével ingerli az országot. A tüntetők mindezt szóvá is tették.

A macsó Fidesz a nagy zűrzavarban azt tette, amit szokott: belökte a manézsba Selmeczi Gabriellát. A szokott eredményességgel. Fokozta a tüntetők ingerültségét a jobboldali média reagálása, melynek a (kedden már biztonsági emberek által védett) Hír TV által óhajtott rendőri oszlatás ugyanúgy része volt, mint a közszolgálati csatornák jellemző elhallgatási technikája. Az amerikai ügyvivőt köpködő Deutschcsal vagy a magát kipukkadásig fölfújó Bayer munkásságával a fiatalok nem foglalkoztak, őket a jelek szerint az idegesítette föl, hogy a kormány rá akar tenyerelni az esti Skype-beszélgetésekre és mindarra, amit a free wifi jelent nekik. Amit immáron otthonosan használnak a tanulásban, az ismerkedésben vagy az önfeledt ökörködésben.

Erre is volt példa, a tüntetők kedélyesnek és elszántnak bizonyultak. Fel sem merült bennük, hogy elfogadják az évekkel ezelőtt a 300 forintos vizitdíj miatt az országot felborító, ám most a világhálós zsákutcába masírozó Fidesz 700 forintos trükkös ajánlatát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.