Nővilág

Uraim, felkészültek? Ezzel a címmel kering az interneten egy fotómontázs, amelyen öt nő szerepel. Angela Merkel német kancellár, Janet Yellen, az amerikai jegybank elnöke és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke mellett két lehetséges jövőbeli vezető: Hillary Clinton amerikai elnökjelölt, továbbá Theresa May, aki holnaptól Nagy-Britannia miniszterelnöke lesz. Eddig is választottak nőket állam- és kormányfővé, ám a fotók arra hívják fel a figyelmet, hogy először kerülhetnek jelentős számban nők globális vezetői pozíciókba.

Theresa May
Theresa May
Reuters

Gyakori érv, hogy ezek a nők megkeményedtek a hatalom felé vezető úton. Hogy már csupán szoknyába bújt férfiak. Ám ez aligha igaz. Igenis óriási jelentősége lenne, ha a közeljövőben a világ vezetőinek csúcstalálkozóin már nem csak mutatóban lennének nők. Ők ugyanis – igen – másképp gondolkodnak, mint a férfiak.

Fontosabb számukra az együttműködés, mint a versengés. Nőként, anyaként hamarabb eszükbe jut a következő generációk sorsára gondolni, s elősegíteni nőtársaik, és általában a gyengébbek esélyegyenlőségét. Délkelet-Ázsia sok szegény országában csak nők kaphatnak mikrohitelt, mert csak rájuk merik bízni az így kapott pénzt.

Az indiai falvakban a 33 százalékos önkormányzati női kvóta bevezetése óta helyi szinten előtérbe kerültek az oktatási és egészségügyi kérdések.

A Mexikói-öböl legnagyobb olajfúró tornyain pszichológusok tanítanak empátiát és együttműködést, azaz „női" tulajdonságokat a munkásgárdának, hogy megelőzzék a halálos baleseteket. Kutatások sora bizonyítja, hogy jobban teljesítenek azok a nagyvállalatok, ahol nők is vannak a felső vezetésben.

Nehéz megmondani, mi lesz, ha a közel­jövőben valóban a nők és az ő gondolkodásmódjuk lesz az uralkodó például egy G8-csúcs­találkozón, ahol a nagy kérdések eldőlnek. Vajon kevesebb lesz-e a háború, sikerül-e­ végre közösen fellépni a globális felmelegedés ellen?

Egyik napról a másikra biztosan nem. De el kell indulni ezen az úton, mert jobb lesz a világ, amelynek vezetésébe a nők is beleszólhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.