galéria megtekintése

Női húsvét

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 03. számában
jelent meg.

A szerknő
Népszabadság

A nők szeretik, ha udvariasak a férfiak. Ha előreengedik őket az ajtóban, kabátjukat felsegítik, viszik a hatos csomag ásványvizet helyettük, megdicsérik a szoknyájukat. Ezek gesztusok, nem kerülnek semmibe, mégis: valahogy férfiasabb lesz a férfi és nőiesebb a nő.

Azt viszont kifejezetten rühellik a nők, ha túlzott előzékenységre hivatkozva kímélő üzemmódra akarják őket kapcsolni. Valójában nem is előzékenységről van szó, hanem bizonyos személyek saját nyomorult előítéleteinek kivetítéséről. Mert a nők biztos szívesebben szorgoskodnak otthon, mint hogy dolgozzanak a munkahelyükön. Köszönjük, nem kell sajnálni minket, mi akartunk dolgozni, megoldjuk a problémáinkat.

Nem kérünk szabadnapokat ahhoz, hogy kalácsot süssünk (meg is nézem, megkelt-e már a tészta... majdnem) vagy hogy a húsvéthoz méltó meghittséget biztosítsunk. Eleve a meghittséget jobbára többen tudjuk biztosítani. Elengedhetetlen hozzá egy férfi (vagy egy másik nő, ha épp úgy adódik) vagy legalább egy hullámos papagáj, amely napjában tízszer megdicsér, és megeszi a kalácsot.

 

Lehet, hogy a jó szándék vezérelte a Kaposvári Egyetem vezetőségét, amikor a hölgyeknek szabadnapot adott nagypéntekre, hogy készülhessenek a húsvétra, és nem húzódik meg e mögött valami Harrach Péter-i lenézés. De ez akkor is káros. Ha most nem kérjük ki magunknak ezt a szabadnapot, jövőre ha szóvá tesszük, miért nem annyi a fizetésünk, mint a férfiaké, megkapjuk: mit akartok, ti nagypénteken szabadon pucolhattatok ablakot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.