galéria megtekintése

NK Fertő

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 24. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Bő egy hete vált országos hírré, alig csituló kultúrpolitikai botránnyá, hogy egy pécsi képzőművész, Böszörményi István az ünnepélyes átadón liszttel öntötte le Kligl Sándor Weöres-szobrát. Nem csak azért, mert gondolattalan vacak, hanem azért is, mert úgy kapott hozzá ötmilliót a Nemzeti Kulturális Alaptól, hogy maga Kligl az alap bizottságának tagja, élettársa pedig az NKA feletti rendelkezési jogot gyakorló emberminisztérium államtitkára.

Kligl szobraira az elmúlt két évben 38 millió forint támogatás ment ki az NKA-tól. Elégszer beszámoltunk arról is, hogyan jutottak több tízmillió forinthoz az alap miniszteri keretéből Halász János kulturális exállamtitkár különböző rendű és rangú ismerősei. Arról is, mikor mennyit merített az alap költségvetéséből L. Simon László államtitkár és egykori NKA-alelnök széles kapcsolati hálója. Sok százmilliót.

Ehhez olvashatjuk hozzá a múlt szombati Népszabadságban Gáspár Máténak, az egykori előadó-művészeti kollégium tagjának visszaemlékezéseit arról, hogyan gyakorolt nyomást L. Simon alelnökként az elvileg független szakmai kollégium tagjaira, és hogyan „degradálta egy egész részterületen szimpla kifizetőhellyé az NKA nagybizottsága a kuratóriumot azáltal, hogy meghívásos pályázaton juttatta egyetlen pályázónak a korábban gondosan elkülönített céltámogatást”.

 

Erről aztán megint eszünkbe juthat a Balassi Intézet története, amely még jelentkezni is elmulasztott egy külön neki kiírt pályázatra, de ez sem volt baj, újra meghirdették olyan „méltányolható okokra” való tekintettel, amelyek mibenlétéről immár hónapok óta várjuk az alap tájékoztatását. A szegény kollégium aztán hiánypótlást mert kérni a pályázótól, de nem kapta meg, mert a Balassi indokolatlannak ítélte a kérést, a kollégium pedig nem erőltette, következő ülésén csendben megítélte a 80 milliós összeget lényegében ugyanarra az anyagra, amelyet előzőleg még elégtelennek tartott.

Egy olyan ember akadt az új rendszerben működő kollégiumok tagjai között az eltelt szűk három év alatt, aki lelkiismereti okokból felállt: Reményi József Tamás szerkesztő idén márciusban. Indokait elmondta a Népszabadságnak. Arról beszélt először nyíltan, amit hallgatólagosan mindenki tud és elfogad a kezdet kezdetétől, kivéve talán azokat, akik azon aggódnak lassan egy éve, hogy a független, szakmai NKA funkciói netán Fekete György Magyar Művészeti Akadémiájához kerülnek, akik meg akarják menteni az NKA-t, ezt a mégiscsak „autonóm” szervezetet.

Megóvni és konzerválni a fertő mellett a képmutatást is. Holott az MMA ehhez képest még a megváltás volna. Kligl szobrának összelisztezése a korrupcióellenes tüntetések idején viszont látványossá tette, hogy az NKA jelenleg nem sokkal több, mint az összkormányzati fertő apró kulturális szekciója.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.