galéria megtekintése

Nincs helye

18 komment

A szerk.

Adott egy szaktekintélynek számító történész, remek városfejlesztő, aki megannyi tudományos szervezetet és intézményt vezetett a Horthy-korszakban. Csak éppen ugyanez a dicső férfiú bűzlött az aljasságig menő antiszemitizmustól. Az a típus volt, aki nem elégszik meg azzal, ha záróra után tajt részegen hülyeségekkel fárasztja a kocsmában ragadt társaságot. Emberünk antiszemitizmusa politikai eszmerendszerré állt össze, és miniszterként elegendő hatalommal bírt ahhoz, hogy nézeteit tragikusan jó hatásfokkal képviselje.

Hóman Bálintról beszélünk. Többé-kevésbé védelmezői is elismerik, hogy politikai ténykedése – amelyet a nyilas-hatalomátvétel sem szakított félbe – vállalhatatlan, de úgy gondolják, egyéb érdemeire tekintettel jár neki szobor Székesfehérváron.

Hát a francokat jár. Már attól is ég az arcunk, hogy akadnak magyar döntéshozók, akiknek el kell magyarázni, miért méltatlan az utókor tiszteletére egy antiszemita.

 

Nagy viszont a tiltakozás, ahogyan az volt a Szabaság téri megszállási emlékmű esetében is. A fehérvári szobor felállítását azonban nem a kormány, hanem egy alapítvány kezdeményezte.

Már alapozzák, mégis ledőlhet Hóman szobra

A székesfehérvári önkormányzat baloldali indítványra újra tárgyal Hóman Bálint városba tervezett szobráról. A tiltakozás ugyanis belföldön és külföldön egyre nagyobb. A szobor előtti területet viszont már alapozzák. Részleteket itt olvashatnak: >>>

A városi közgyűlés a baloldal indítványára egy hét múlva újra tárgyalni fog az ügyről. Ha eljutunk odáig, akkor gyanítható az eredmény: a Fidesz szívesebben erőszakolja meg a józan észt és a tisztességet, mintsem olyan benyomást keltsen, hogy engedményt tett az ellenzéknek. Más lenne a helyzet, ha maga az alapítvány vonná vissza a kezdeményezést. Jobb híján már csak ez a remény marad. (A szerk.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.