galéria megtekintése

Népsavazás

27 komment


Murányi András

Ahogyan egy szép, múlt októberi kedd hajnalon Simonné Gercsényi Gabriella tordasi baromfitenyésztő-kisvállalkozóban megérett a felismerés, hogy a tyúkok ellátása után itt az ideje népszavazási kérdéssel fordulni a Nemzeti Választási Irodához, éppen úgy kezdődhetett a tegnap reggel megannyi izmos férfi, továbbá egy öntudatára ébredt fiatalember és egy harcos hölgy számára. Mindannyian spontánul arra ébredtek, hogy elemi kötelességük elősegíteni az ország érdekeit szem előtt tartó népszavazási kérdés benyújtását, ekként – az időbélyegző azonosítása után – feltétlenül népszavazást kell kezdeményezniük a kiskereskedelmi szektort érintő vasárnapi munkavégzésről.

Van ez így az emberrel; reggel felkel, oszt' megy kérdést beadni. De ha mégsem, akkor sincs semmi.

Akkor csak az van, mint az országban rendesen reggelente. Egyfelől adott egy taktikailag kiválóan felkészített, a kapott utasításokat másodpercre pontosan betartó, nagyjából torz lelkű garnitúra, amely annyira fél bármitől, ami bárminemű veszélyt jelenthet működésére, uralmára, hogy csírájában igyekszik elfojtani azt is, amit amúgy nem kéne, mert a végeredmény eleve lehetetlennek, de legalábbis valószínűtlennek tetszik. Másfelől pedig ott van egy udvarias vendég benyomását keltő, számos szempontból haszontalanul ténykedő, helyenként Chaplin-filmek antihőseire hajazó társulat, amely tehetetlenséggel vegyített alkalmi lúzerségét legföljebb hangos demokráciamondatokkal és utcai performanszokkal képes (valamennyire) kompenzálni.

 

Na ja, mondja erre egyébként az egyszeri kommentelő, tetszettek volna az NVI-ben keménykedni, vagy úgy tenni, mint Viktor, aki bezzeg rögvest kikapta a kordont, amikor azt kellett! Csakhogy lehetőleg ne az határozzon meg egy országot, hogy benne az a kolléga a menő, aki aljas módon blokkol és csőcselékkel aláztat szénné országot, várost.

Az a néhány izmos férfi, az a remek ütemérzékű fiatalember és az a kellékként használt nő pontosan leképezi azt a magatartásmintát, amely ma a regnáló erők sajátja: ha úgy tetszik, legfőbb elöljáróink parádéztak kedden a Nemzeti Választási Irodában és mondták idegesen, hogy „nem nyilatkozom". Csodálkoznivaló persze sok nincs rajta, amennyiben hasonló a metódus az unásig ismételt (haverok, földügyek stb.) topikokban.

Ugyanakkor ez a keddi jelenetsor azt is megmutatta, milyen kondícióban van az ellenzék, amely szebb pillanataiban azt vizionálja, hogy 2018-ban ajánlatot tesz a választóknak. Hadd gondolkozzam: rosszban. Nincs arca, nincs terve, nincs eszköze, de legfőképpen: nincs ereje. Nemhogy nem jelent alternatívát az uralkodó hatalommal szemben: önmagát sem képes tényezőként tálalni. Nem azt üzeni, hogy én vagyok, aki hatékonyan menedzseli a téged is foglalkoztató kérdéseket, hanem akként láttatja magát, mintha valamiféle kedves, aranyos, esetlen Pierre Richard lenne a francia vígjátékok egyikében.

A rezsim eközben hátradől, s kér egy kávét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.