Nem volt titok, csak felelős döntés

Örülünk, hogy a Népszabadság, mely elsőként csatlakozott a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért médiatámogatóihoz, kiemelt figyelmet fordít a budapesti olimpia ügyére.

Pető Péter július 23-i Gyávák olimpiája című írásával kapcsolatban azonban lennének észrevételeink. A cikk szerint „…az illetékesek minden lehetséges eszközzel titkolták a 2024-es játékok majd 1400 oldalas megvalósíthatósági tanulmányát.” Ezzel szemben a valóság az, hogy a döntés előtt valamennyi parlamenti frakció kézhez kapta a teljes tanulmányt, s valamennyi politikai döntéshozó hozzájutott annak 100 oldalas kivonatához. Egyetlen frakciónak sem kellett titoktartási nyilatkozatot aláírnia a tanulmány kézhezvételekor. Titoktartást nem kért sem a Magyar Olimpiai Bizottság, sem más szervezet, de persze egyetlen pályázó sem tette közzé a teljes megvalósíthatósági tanulmányát, mivel a kockázatelemző részek megismerése előnyhöz juttatja a konkurens pályázókat. Valótlan állítás tehát, hogy a MOB titokként kezelte a megvalósíthatósági tanulmányt. A médiumok betekintést kérhetnek a MOB-nál a teljes tanulmányba – ahogy kért korábban az Origo is – és a MOB szakértők segítségével az összes felmerülő kérdésre választ ad.

Az olimpia szembeállítása a lélegeztetőgépekkel nem helytálló, hiszen a megvalósíthatósági tanulmány több 10 milliárd forintos nyereséggel számol, s a számítások megbízhatóságáért a világ egyik legnagyobb nemzetközi pénzügyi tanácsadócége, a Pricewaterhouse Coopers vállalta a felelősséget.

Írásuk szerint a parlamenti frakciók „egy nappal a vita előtt kapták meg a dokumentummonstrumot, azaz lehetetlen feltételeznünk, hogy a képviselők elolvasták a szöveget”. Ennek kapcsán fontos megjegyeznünk, hogy jóval a parlamenti döntés előtt a MOB meghívására a parlamenti pártok frakcióvezetői és az általuk delegált szakértők a tanulmányt készítő szakemberekkel megbeszélést folytattak a tanulmányról. A parlamenti döntésig további tájékoztatási konzultációs lehetőséget is biztosítottunk. Ezzel az MSZP és a Jobbik élt. Nem igaz tehát, hogy „a politikusok úgy szavaztak hazájuk holnapjáról, ezermilliárdokban mérhető tétről, hogy nem ismerték meg a részletes kalkulációkat, a kockázatokat, és az előnyöket is csak feltételezhették”.

Súlyos tárgyi tévedésen alapul az a kijelentés is, miszerint „…az ötkarikás gazdasági katasztrófák szinte gyakoribbak, mint a Felcsút NB I-es győzelmei”. Ekkora csúsztatás még véleménycikkben sem megengedett. Az írás teljesen figyelmen kívül hagyja a NOB Agenda 2020 elnevezésű reformprogramját, s a cikk írója megfeledkezik arról a fontos tényről, hogy Magyarország pályázati esélyét éppen az Agenda 2020 alapozta meg.

Szeretnénk örömünket kifejezni, hogy a Nol.hu-n szavazásra bocsátották az „Össze tudjuk spórolni a budapesti olimpiát?” kérdést, s a Népszabadság olvasóinak többsége úgy gondolja, körültekintő gazdasági tervezéssel Magyarország képes megrendezni a 2024-es olimpiát és az olimpia ügyéhez támogatóan viszonyul.

Bánáti Zsombor Magyar Olimpiai Bizottság, a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért programkoordinátora

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatá
ban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.