galéria megtekintése

Nem vénnek való

8 komment


Batka Zoltán

És eljött az a nap, amikor a fülkeforradalom ráfordult, hogy felfalja – ha a gyermekeit nem is – a vénjeit. No, nem olyan párducvetődéssel, mint amikor szoclibet vagy civilt kell enni, hanem taktikusan, oda sem nézve, elnyammogva. Elvégre óvatosnak kell lenni, mert még mindig a nyugdíjasok adják a legnagyobb szavazóréteget.

Ráadásul az utóbbi években a Fidesz rendezvényei már egy gigantikus Tisztelet Társaságának tűntek, 30 évesnél fia­talabb ember csak óránként három és fél ezer forintért ment el Orbánnak tapsolni. A pártban ugyan húzták a szájukat a fiataldemokraták 60 körüli átlagéletkorán, de istenem, a szavazat az szavazat, a köztévé pedig vágóképnek betolt egy csapat integető fidelitasost, Orbán fegyelmezetten tűrte, hogy a nénik-bácsik a kezét csókolgassák és szelfizzenek vele, mint az unokák szoktak a pláza-Mikulással.

Azonban nagyon úgy néz ki, hogy a nénik-bácsik kedvence megunta az édelgést. Jövőre 0,9 százalékos lesz a nyugdíjemelés. A most szabad szemmel nem látható, de várhatóan éledező inflációval együtt nagyjából pont semmi. A magyarázat egyszerű: a választások közeledtével az örökzöld migránsozás mellett a „keményen dolgozó kisember”, a „családok”, összefoglalóan: az aktívak támogatása lesz a középpontban. Büdzsé pedig csak egy van, így amit az „aktívak” kapnak, azt valahonnan el kell venni. Az infláció pedig szabad szemmel nem is látható.

 

A kommunikációs feladat immáron kettős: egyfelől Habonynak arról kell a nyugdíjasokat meggyőzni, hogy becsüljék csak meg a ledolgozott élettel kiérdemelt két szelet párizsijukat, van az olyan finom, mint a tegnapi pörkölt. Sőt jön az élelmiszer­áfa-csökkentés, ami – Novák Katalin államtitkár minapi tódítása szerint – majdnem felér egy rezsicsökkenéssel. (Várjuk is, hogy Németh Szilárd javaslatára a csirke far-hát blokkján narancsszín tétel jelölje a kormánynak köszönhetően megspórolt húsz forintot.)

Másfelől viszont jobb, ha a néni-bácsi meghúzza magát. Merő véletlenségből a Habony-közeli 888.hu nemrég lengette be az értelmiségi elemzésbe csomagolt bikacsököt „A nyugdíjasok felélik a jövőnket” címmel. Tudja, hogy értse, mama! Ha jár a szája, pillanatok alatt azok között találja magát, akiket tegnap még pfujolt. Sőt lehet, hogy így is. A gyengébb és kiszolgáltatott társadalmi csoportok ellen való hergelésben kiváló Orbánék ugyanis ráéreztek egy újabb társadalmi törésvonalra. Ahogy a rendszerváltáskor sok középkorú érezte úgy, hogy őt, mint versenyképtelent leírta a szabadpiacot favorizáló állam és politika, és lett aztán – mára nyugdíjasként – fideszessé, addig sok mai fiatalban, középkorúban dolgozik a düh, hogy a nyugdíjasok egy kis juttatásért az ő jövőjét felélő, parazita demagógokat tartanak hatalomban. Amely ezt megszolgálja.

A paradoxon csak az, hogy ezzel az indulattal éppen Orbán kezére játszanak. Neki csak annyit kell tenni, hogy megpiszkálja ezt az ideget is. Aztán észreveszi, amit kell. Megoszt, hátradől és uralkodik szépen tovább.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.