galéria megtekintése

Nem ország

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 02. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Tegnap megmutatkozott, hogy az állam menekültekkel kapcsolatos politikája megbukott. Helyesebb volna attitűdöt mondani, a politika szó használata ugyanis azt sugallná, az állam csinál valamit. Ehelyett azonban csak egy attitűd jellemző rá. Hogy leszarja az egészet.

Az lehet vita tárgya, hogy egy ország beengedni-e a menekülteket vagy sem, épít-e kerítést vagy sem. Ebben az állam hozzáállása egyértelmű, nem akarja beengedni az országba az embereket – az most mindegy, hogy ezt a gyakorlatban nem sikerül megvalósítani. Lehet ezt szeretni és nem szeretni, de ez egy döntés, ami végső soron felfogható az ország érdekében hozott intézkedésnek.

Az viszont már más kérdés, hogy mit kezd az állam azokkal, akik mégis itt vannak. És az látszik, hogy halvány fogalma sincs arról, mit is kellene csinálni. A határszélen felhúz egy tábort, felír, pecsétel, regisztrál, és ezzel vége. Mintha nem Budapesten lennének a menekültek. Mintha az nem lenne probléma, hogy a pályaudvarok környékén tömegesen alszanak, élnek. Az állam sikongat járványveszélyről, terroristákról, de ennek annyi a célja, hogy logikus érvelés mentén lehessen gyűlölni a menekülteket.

 

Mert ha valóban aggódna az állam a járványveszély, terroristák beszivárgása, s ki tudja, mi miatt, akkor már lenne kész terv arra, hogy hol várják meg a menekültek, mit dönt ügyükben az unió. Akkor lenne több ezer ember tartós befogadására és méltó elszállásolására alkalmas hely. Olyan, ahol hajlandók is megmaradni. De ilyen nincs. Az állam nem érzi szükségét, hogy 40 fokban vagy szakadó esőben bármiféle ellátást nyújtson az utcán rekedt embereknek, az állam helyett 120 önkéntes biztosít minimális segítséget. Mert az állam leszarja.

Azon túl, hogy ez mennyire nem európai, mennyire nem humánus, tegnap óta az is látszik: az állam nem csak pár ezer migránst hagyott cserben. Az állam tegnap a magyarokat is cserbenhagyta. Azokat a vasutasokat, aki központi segítség nélkül próbálták kiszolgálni a menekültek és belföldi utasok kéréseit, akik tanácstalanul nézték a sínek között elbújó embereket, akik nem tudták feltartani a vonatra nyomakodó tömeget. A rengeteg rendőr rajtuk nem segített. Az állam úgy gondolta, hogy neki itt nincs feladata, s így lassan működésképtelenné vált a Keleti pályaudvar.

Az állam úgy gondolja, hogy amit neki nincs kedve megcsinálni, azt majd úgyis megcsinálja más. Civilek, vasutasok, szabadnapos orvosok. Persze valójában nincs min meglepődni, hiszen az állam ezt az attitűdöt képviseli évek óta és egyre határozottabban.

Nem csak a menekültekkel. Velünk szemben is. Kriminalizálja vagy kiradírozza a rászorulókat minden szinten, így lesz a közmunkásból alkalmazott, a hajléktalanból közterület-mocskoló, az ellátórendszerből kiszoruló pedig támogatást nem érdemlő munkakerülő. Bűnöző elemeket pedig minek segíteni.

Az állam azokat továbbra is támogatja, akiket arra érdemesnek tart. Csak ez a kör egyre kisebb, és a horizont egyre szűkebb. A körön és horizonton belül persze minden rendben van és működik. Csak ez már nem egy ország.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.