galéria megtekintése

Nem nyert

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 12. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Az őszi önkormányzati voksolás – de ami talán szintén nem elhanyagolható: a szájkosármentes RTL-híradó debütálása – óta a Fidesz az összes időközi választást elveszítette. Hol MSZP-s induló verte rommá a kormánypárti jelöltet (a szocialista pártvezetést is láthatóan megdöbbentve), hol jobbikos (erre immár több példa is akad), hol pedig független. Mindenki. Az ellenzék látványos és trendszerű erősödését balgaság lenne belelátni a jelenségbe, az viszont kimondható, hogy a magyar belpolitika bizonyos vonatkozásban kezd a világfutballra emlékeztetni, ahol történhet bármi, a végén mindig a németek nyernek, itt viszont mostanában rendre a kormánypárt marad alul.

A nagypolitikai értelemben komoly tét nélküli választási sorozatnak egyelőre semmilyen országos relevanciája nincs, tanulságok megfogalmazására azonban alkalmas. Egyrészt olyan közegben kerül(t) sor minderre, ahol a közvélemény-kutatások egybecsengő számai szerint még mindig messze a Fidesz a legnépszerűbb párt. A piacvezető tévécsatorna hírműsorának felszabadulása, illetve a Simicska-média lojalitásának meggyengülése nyomán egyre nagyobb nyilvánosságot kapó korrupciós és egyéb botrányok azonban a NER-tábort láthatóan elbizonytalanítják. Ebből a népszerűségi listákon is kimutatható mértékben profitálni egyedül a Jobbik tudott.

Nyerni azonban mindenütt (mint Ózdon és Újpesten a napnál is világosabban látszott, de Mezőtúron is eléggé nyilvánvaló volt: dühből leadott protestszavazatokkal) a helyben legesélyesebbnek gondolt ellenzéki jelölt tud, a párthovatartozásától és a pedigréjétől többé-kevésbé függetlenül.

 

Másrészt a választóvonal mintha nem is a jobb-, illetve a baloldal, hanem a kormány- (vagy inkább Orbán-) párt maradék hívei és a teljes ellenzéki szavazótábor között húzódna: tanácstalanság és a korábbi mozgósítási potenciál feltűnő hiánya az egyik, „csak ne a Fidesz!” attitűd a másik oldalon, és a politikai otthontalanok, a részvételtől elfordulók igen nagy, de legalább már nem növekvő sokasága, akiknek eddig egyik fél sem tudott komolyan vehető ajánlatot tenni. (Ezen túlmenően egészen elképesztő pártpreferenciák a fiatalok és az első választók között, a Jobbik és az LMP számára kedvező, a Fideszt és az MSZP-t alighanem kétségbe kergető adatokkal.)

Most üt vissza a 2010 óta követett, nem a jó kormányzásra, hanem csakis az erőre és a médiahegemóniára épülő uralmi gyakorlat: ha a sajtó többszólamú, az alkotmányos többség pedig inog, akkor a nemzeti együttműködés rendszerének hatékonysága egyik pillanatról a másikra a lyukas óvszeréhez kezd közelíteni (az élvezeti érték kontra szivárgásmentesség relációban mindenképpen). És most kell föltenni a kérdést: mennyi maradt volna a kétharmadból, ha legalább a médiaviszonyok szempontjából tisztességes feltételek között futhat neki az ország 2014 három, valóban sorsdöntő választásának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.