galéria megtekintése

Nem múlt el a nyolc év

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 04. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Úgy alakult az elmúlt negyedszázad, hogy ma nincs az a Romana-füzeteken szocializálódott naiva, aki ne tudná: ha egy magyar politikus a „jogszerű volt” felelettel kínálja meg az érdeklődőt, akkor épp egy visszataszító mutatványon van túl. Aktuálisan Seszták Miklós fejlesztési miniszter korzózik ezzel a felkiáltással, miután kiderült, hogy kalandos karrierje sokkal inkább teszi alkalmassá a Tiszántúl pártközeli vállalkozóinak fórumán végzett trükkügyi tanácsadói munkára, mint a tárcavezetői posztra.

De a múlt héten az ellenzéki politikusok is villoghattak a válasszal: Tóbiás József MSZP-elnök nyíregyházi lakcíme miatt kapott költségtérítést, miközben „életvitelszerűen” nem Szabolcsban lakik. Ezt az ügyet követte Varju Lászlóé. A Demokratikus Koalíció képviselője hathavi tiszteletdíjának megfelelő kvázi végkielégítéssel távozott áprilisban a parlamentből, hogy aztán két hónap múltán – Molnár Csaba EP-be távozását követően – visszaüljön oda. Amikor arról kérdezték, visszaadja-e a pénzt, ő is a slágergyanús egysorossal reagált: az eljárás jogszerű volt.

Nyilván az volt. Ám ennek csekély a jelentősége. Annak viszont nagyobb, hogy a szervezett magyar baloldal képtelen megérteni, hogy miért törlik képen a választópolgárok az utóbbi időben, ahányszor csak arra lehetőséget kapnak. Ezek az esetek a biztos jelek: azt hiszik, a polgár felejt, aztán megy minden úgy, ahogyan korábban. Elgondolni sem tudom, miként lehet világosabban megfogalmazni a politikai térben, hogy nem így van, mint úgy, hogy kétszer egymás után kétharmados sikert arat Orbán Viktor.

 

Felfoghatatlan, miként képzeli Varju, hogy előbb a jogszerűséggel érvel, majd elmegy átvenni a trafikügy dokumentációját, s maximálisan hitelesnek gondolja alakítását, amikor majd a feltárt visszaélésekről referál. Szó nincs arról, hogy búcsúpénzes ügyét a dohánykoncessziókhoz hasonlítanánk, de aki nem érti, hogy a velünk élő úgynevezett elmúlt nyolc év árnyékában egy másfél filléres ügy az éppen másfél fillérrel haladja meg a célcsoport toleranciaszintjét, annak fölöttébb zaklatott a viszonya a valósággal.

Lehet erre „bezzegfideszezni”, de az nem vigasztal senkit, hogy a narancssárgák éppúgy végzik majd, ahogyan a pirosak és a kékek. És nagyon is érthető, ha ökölbe szorul pár ember keze, ha Varju történetéről olvas, mert abban az országban, ahol a munkavállalókat szemernyit sem védő munkatörvénykönyv van hatályban, ott a négy évre, határozott időre szerződő politikusok félévnyi summával távoznak, hogy aztán főszereplőnk még vissza is üljön a helyére.

Ezek után lehet még sajtótájékoztatót tartani a kisemmizettekkel való szolidaritás jegyében, csak az a baj, hogy végül is a szerencsétlenek kifosztása is jogszerű. Mindebből legföljebb annyi a tanulság, hogy amíg az erkölcsileg indokolt kérdésekre válaszoló ellenzéki politikusoknak a „jogszerű volt” félmondattal kell előállniuk, addig az elmúlt nyolc évük nem ért véget. Ha viszont annak nem lesz vége, akkor minden másnak vége lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.