galéria megtekintése

Nem kell félnetek

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 29. számában
jelent meg.


Tamás Gábor
Népszabadság

Váltott lovakkal kell vágtatnia annak, aki a kormány földbirtok-politikáját követni akarja. Miközben az érvényes ágazati stratégiában a legfőbb állami szabályozó elemként a bérleti rendszer szerepel, addig ma – legalábbis Lázár János bejelentése szerint – már az állami földeket használók közvetlen tulajdonhoz juttatása a cél.

Csaknem négyszázezer hektár termőföldre vonatkozik a koncepcióváltás. Az első Orbán-kormány végnapjaiban, 2002 tavaszán tett már egy hasonló kísérletet, akkor mintegy félmillió hektár állami termőföld kedvezményes (ingyenes) értékesítésére. A próbálkozást az idő elsodorta, az érkező új hatalom az egész tervezetet kidobta. De akkor közvetlenül a választások előtt próbálkoztak. Most vajon mire a nagy sietség?

Döbbenetes, amit Lázár az értékesítés rendszeréről mondott. Szó szerint idézzük: „a helyi piaci érték plusz tíz százalék” lesz az adott terület ára, amelybe még beleszólhat a helyi földbizottság, illetve különösen indokolt esetben akár az önkormányzat. Egy ilyen bejelentésen egy komoly szakember csak nevet, a még komolyabb meg azt mondja, hogy az esze megáll. (Lehet, hogy kevésbé választékosan.)

 

Ma ugyanis Magyarországon senki nem tudja megmondani, hogy akár csak egy kis falu határában is mennyit ér a föld. Gyurcsány Ferencet a jelenlegi hatalom nagyon szívesen vezette volna el rabszíjon, ha a sokat emlegetett sukorói telek és az oda kaszinót elképzelő vállalkozó Pest megyei gyümölcsöse közötti értékkülönbözetet pontosan ki lehetett volna mutatni. Öt szakértő vizsgálta az ügyletet (kettő az ügyészség megbízásából), de mindegyik más árat mondott. Nos, ebben a helyzetben készül akcióterv az ország teljes szántóterületének csaknem 10 százalékát kitevő állami föld értékesítéséről, illetve az árakról.

Közben kezünkben egy váratlanul érkezett háttérpapiros az állami értékesítés hektáronkénti várható átlagáráról. „Területileg szeszélyesen változó mértékben” hektáronként 220–300 ezer forint közötti átlagárról szól az előrejelzés. Ez egy mókás szám. Ennyiért kunsági futóhomokot is nehezen kapni, nemhogy hajdúsági löszhátat, ahol hektáronként 4-5 millió a tarifa. A tényleges árak tehát a megjósoltnál nyilván magasabbak lesznek, de hogy a játékteret már most bővítgetik az illetékesek, az biztos.

Az értékesítés levezénylésének felelőse a földművelésügyi miniszter, akinek ez irányú szakértelme inkább csak az elé tett rendelkezések kalligrafikus aláírásában merül ki. Így tehát biztosak lehetünk abban, hogy az egész történet Lázár miniszter úr terepévé érik. Bánná a fene, ha mindez csak egy piti biznisz lenne. De nem az. Belenyúl az amúgy is zilált bérleti viszonyokba, továbbá hatalmas rúgás lesz korábbi barátokba, például Simicska Lajosba, akinek nagy, ma használt területeit érintheti az értékesítés, drasztikusan odavág a magánpiaci földforgalomnak, és olyan korrupciós melegágyat hoz létre, amelyre eddig még gondolni sem mertünk. Ám a győzteseknek nem kell tartaniuk semmitől. Minden törvényes lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.