galéria megtekintése

Nem fontos, ami az

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 09. számában
jelent meg.


Szilvássy József
Népszabadság

Ha összevetjük mindazt, amit Pozsonyban egy év alatt három magyar külügyminiszter, illetve vendéglátójuk, Miroslav Lajcák mondott, megdöbbenve tapasztaljuk, hogy szinte szóról szóra ugyanazt ismételték: kiválóak a politikai és gazdasági kapcsolatok, és bár akadnak problémák, ezekről majd később beszélünk. Ezt a tónust két és fél esztendeje Orbán Viktor Robert Ficóval közösen határozta meg, amikor Varsóban először találkoztak. Egyezségük szerint a gazdasági, energetikai, infrastrukturális ügyek kerülnek előtérbe. A nehéz kérdéseket a várható eredmények oldalvizén rendezhetik.

Kedden ezt a leckét mondta fel Szijjártó Péter és vendéglátója, Miroslav Lajcák. Közös sajtótájékoztatójukon gazdasági sikerekről áradoztak, miközben elismerték, hogy az úgynevezett forró témák nem kerültek szóba. Amivel Szijjártó Péter főleg a Magyar Közösség Pártjának vezetőit hozta ismét kínos helyzetbe, akiknek újból jó képet kellett vágniuk ahhoz, hogy a szlovákiai magyarság gondjai – elsősorban lélekszámuk aggasztó csökkenése, továbbá a (lehetetlenné tett) kettős állampolgárság ügye – még mindig nem kerültek terítékre.

Újdonsült külügyminiszterünk pozsonyi bemutatkozó látogatásán azért hivatalosan is több empátiát tanúsított e problémák iránt, mint Navracsics Tibor vagy Martonyi János. Szorgalmazta a két ország közötti vitákat többnyire jegelő kormányközi vegyes bizottságok tevékenységének értékelését és a következtetések mielőbbi levonását. Megértéssel fogadta Berényi József pozsonyi pártelnöknek azt a javaslatát, hogy két évtized eltelte után vizsgálják felül és ha indokolt, akkor módosítsák a magyar–szlovák alapszerződés kisebbségvédelmi rendelkezéseit. Kedvező visszhangra talált Szijjártónak az a bejelentése is, amely szerint a közös határ menti, gyakran súlyos szociális problémákkal küzdő régiókban évente legalább háromezer új munkahelyet kívánnak teremteni.

 

A közös politikai kirakatba került gazdasági sikerektől azonban aligha vezet sima út a vitatott ügyek rendezéséhez. A szlovák diplomácia vezetője ezúttal is magabiztosan szögezte le, hogy a szlovák állampolgársági törvényt a strasbourgi emberi jogi testület és az Európai Bíróság sem tartotta ellentétesnek a nemzetközi jogrenddel. Csak azt nem tette hozzá – amire remélhetően Szijjártó Péter mielőbb figyelmezteti –, hogy a jogszabály miatt több felvidéki magyart zaklatnak a szülőföldjén, egyikük a gyors egészségügyi ellátás megtagadása miatt meg is halt.

Nem lesz egyszerű elmozdulni több más égetően fontos kérdésben sem. A szlovák külügyminiszter ugyanis a felvidéki magyar politikusok által szorgalmazott kisebbségi törvény elfogadását, önrendelkezésük kiszélesítését belügynek tartja, a budapesti kabinetnek viszont alkotmányos kötelessége törődni a szlovákiai magyar közösséggel, azonosságtudatának megőrzésével. Ezért is lenne jó, ha újdonsült külügyminiszterünk nagytakarítást tartana ama bizonyos szőnyeg alatt, és mielőbb előhozná a forró témákat is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.