galéria megtekintése

Nem fogadhatjuk el!

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 21. számában
jelent meg.

Jonathan Knott
Népszabadság

Egy évvel ezelőtt a Kreml segítségével törvénytelen „népszavazást” tartottak a Krímben, mely a félsziget Oroszországhoz csatolását eredményezte, erőszakkal átrajzolva Európa térképét és elmélyítve a kelet-ukrajnai válságot. Az ún. népszavazás, amit két hét alatt készítettek elő, a demokrácia megcsúfolása volt.Nem voltak jelen független, nemzetközi megfigyelők, jelen voltak viszont orosz csapatok – a „kis zöld emberek”, ahogy a helyiek nevezték őket, gondoskodtak Putyin elnök akaratának érvényesüléséről.

Felszerelésük, akcentusuk, kiképzésük mind arról tanúskodott, hogy oroszok, még ha nem is viseltek azonosító jeleket. Az ukrán földfelszíni televíziós csatornákat lekapcsolták, és aki az orosz katonai megszállás ellen felszólalt, azt megfélemlítették. Azóta sokan közülük eltűntek, másokat holtan találtak meg, egy esetben az áldozat testén kínzásra utaló nyomok is látszódtak. Eközben azt állították, hogy a krími orosz nyelvűek érdekeit sértette Kijev.

Ennek a cinikus hazugságnak semmiféle valóságalapja nem volt. Putyin most egy interjúban bevallotta: már hetekkel az álnépszavazás előtt tervbe vette a Krím elcsatolását. Közben a nemzetközi közösségnek úgy nyilatkozott, hogy nem gondolkodik ezen és tagadta az orosz csapatok jelenlétét. Soha, semmiféle veszély nem fenyegette az orosz nyelvűeket sem a Krímben, sem Ukrajna más részén. Az EBESZ nemzeti kisebbségekért felelős főbiztosa is megerősítette, hogy „nincs bizonyíték semmiféle erőszakra vagy fenyegetettségre”.

 

Az ENSZ Emberi Jogok Főbiztosságának s az Európa Tanács emberi jogi biztosának jelentései világossá tették: csak az orosz megszállás óta vannak veszélyben az emberi jogok a Krímben. Kivált az etnikai kisebbségeké, például a tatároké. A Krím félsziget annektálásának jelentőségét semmiképp sem szabad lebecsülni. Oroszország agresszív akciói a Krímben és a Donyec-medencében egész Európára veszélyt jelentenek.

Ukrajna területi integritásának megsértésével, Kelet-Ukrajna destabilizálásával Oroszország megkérdőjelezi a XXI. század demokratikus rendjét, és felrúgja a nemzetközi szabályokat. Oroszország egy sor nemzetközi kötelezettségét sérti meg felháborító módon, köztük az ENSZ alapokmányát, az EBESZ helsinki záróokmányát, s a Fekete-tengeri Flottáról szóló orosz–ukrán megállapodást. Ezért szigetelődött el Oroszország a Biztonsági Tanácsban és a nemzetközi közösségben.

Minden EU-tagállamnak fel kell szólalnia a közös értékeinket és biztonságunkat ért orosz kihívással szemben. Egyetlen – bármily nagy – ország sem sértheti meg a nemzetközi normákat következmények nélkül. Nem szabad elfogadnunk, hogy a Krím törvénytelen orosz annektálása az új valóság. A Krím továbbra is megszállt terület, és annak legvédtelenebb lakói kénytelenek elviselni Oroszország illiberális politikájának következményeit.

Ha Oroszország tavaly ilyenkor nem foglalta volna el a Krím félszigetet, és nem kényszerítette volna fegyverrel szavazásra a lakosságot, ott ma békésen folyna az élet, mint az utóbbi 23 évben, megfélemlítés és fizikai veszély nélkül. Van kiút! Oroszország még mindig kivonhatja csapatait a Krím félszigetről és Kelet-Ukrajnából, betarthatja a minszki megállapodást, és hagyhatja, hogy az ukrán nép maga irányítsa országát.

De addig is, amíg ez megtörténik, nem fogjuk figyelmen kívül hagyni a krími eseményeket. Álláspontunk megingathatatlan: a Krím annektálása elfogadhatatlan, és továbbra is meg fogjuk védeni értékeinket a szankciók fenntartásával.

A szerző az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete 

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.