galéria megtekintése

Nem és nem

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 01. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Legalább annyira lehangoló, amennyire meghökkentő élőben nézni, ahogy összeomlik a magyar állam és az Európai Unió egyaránt, ha szembejön vele a történelem.

Hétfőn már apokaliptikus jelenetek követték egymást Budapesten és a határon is, miközben a szlovák és a cseh miniszterelnök osztotta a nyugat-európai kollégákat, mert azok nem értik meg befogadáskritikus álláspontjukat. Amíg megy e retorikai cicaharc a rendíthetetlennek mutatkozó, korszakos vezetőknek láttatott politikusok között, a káosz csak nő.

Középkategóriás katasztrófafilmeket idézett, ahogyan a legnagyobb hőségben több tíz kilométeres dugó alakult ki tegnap az Ausztria felé vezető autópályán. Ahogyan a Keleti pályaudvarnál álltak szemben tehetetlen rendőrök és elkeseredett menekültek. Ahogyan mind többen kénytelenek magukat szírnek mondani, hogy bejuthassanak Németországba. Ahogyan csak önkéntesek szervezik éhező emberek ellátását. Ahogyan az uniós csúcsvezetők néhány száz kvótán lamentálnak, miközben tízezrek özönlenek Európába.

 

Beláthatatlan, ami történik. Elvégre ezek az események a pillanat mutatványai. Ma talán már nem lesz dugó, ma talán kitalálják, mi legyen a Keletinél, ma talán eldöntik az uniós vezetők, hogy mit akarnak.

Csak a jövő nincs sehol. Százezrek viszont úton vannak, a legnyitottabbnak ismert társadalmakban is nő a bevándorlásellenes pártok támogatottsága, szökik ki a szabadság levegője, fogytán a bizalmunk, megy el az időnk. Talán csak annyit tudunk: nem ezt akarjuk. És nem így akarjuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.