galéria megtekintése

Neked haza

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 04. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Az elejére egy coming out: a fiam egy északi országban tanul, rábízva egy idegen állam hatóságainak és polgárainak jóindulatára.

Bár nagyon is tudatosan alakult így – az EU-népszavazáson azért szavaztunk igennel, mert kifejezetten vágytunk rá, hogy európai legyen a mérce, és a lehetőségek korlátai is minél inkább egybeessenek Európai partjaival –, de a helyzetből adódó kiszolgáltatottságot naponta átéljük, és a fiunkat befogadók vendégszeretetét nem tudjuk mással viszonozni, mint hogy mi magunk is igyekszünk emberségesen viszonyulni mindenkihez, aki rászorultságában hozzánk fordul.

Mindezt ott, ahol az állam éppen szögesdróttal kínálgatja a migránsokat, és törvényt hoz arról, hogy a föld összes pontja biztonságosabb hely számukra Magyarországnál, talán még könnyebb is megtenni, mint korábban: a szolidaritás minden apró gesztusa jólesően elválaszt a kormánypolitika szintjére emelt önzéstől, és megerősít abban, hogy a tébolynak is van határa. A magyar kormányfő szerint más államok csak tehetetlenül rettegnek a menekültáradattól, mi viszont nem félünk, hanem felkészülünk (a miénk egy keresztény kultúrájú ország, tehát: kerítéssel).

A jogos kérdést, hogy hol van ez a bölcs előrelátás például a klímaváltozással, a védett természeti területek lerablásával vagy mondjuk a közelítő nyugdíjkatasztrófával kapcsolatban, fel sem érdemes tenni – sajnos megint túlszaladtunk azon a ponton, ahol a racionális érvelésnek még szerepe lehet. Bár lassan már egy fél éve buzgón bevándorlóznak, a hatalomgyakorlók még egyetlen értelmes szót sem ejtettek például arról, hogy ebben a helyzetben, a kétségkívül tartósan velünk maradó migrációs nyomás árnyékában, milyen bevándorlási politikát kellene folytatnunk.

 

Pedig azok a bizonyos „mások” nem csak rettegnek (és segítenek), hanem tudatosan kiszűrik az érkezők közül azokat is, akikre a koruk, a tudásuk, a demogáfiai potenciáljuk miatt szükségük van. Nekünk erre nincs ötletünk, és a jelenlegi hiszterizált hangulat nem is alkalmas a stratégiaalkotásra – így viszont valóban csak elszenvedői és áldozatai lehetünk a népvándorlásnak.

Olyan eretnek gondolatokat pedig alighanem még felvetni is botorság lenne, hogy miért alapítunk kereskedőházakat a világ aktuális tűzfészkeiben, miért üzletelünk azokkal, akik miatt békés (sokszor keresztény vallású) emberek százezrei kényszerülnek menekülésre, vagy miért mondja a magyar miniszterelnök véreskezű diktátorokkal parolázva, hogy nem fog nekik leckét adni emberi jogokból.

Fight fire with fire (nemzeti változatban: kutyaharapást szőrével): készséggel elhisszük, hogy a mi kis világunkra a legnagyobb veszélyt a megélhetési bevándorlók jelentik, és Magyarország csak a magyar emberek számára lehet haza – abban a pillanatban, ahogy a teljes magyar elit – Ádertől Orbánig – visszarendeli a gyerekeit a morálisan elbukott, megint a magyarok védelmére szoruló Nyugatról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.