galéria megtekintése

Ne higgyünk Kasszandrának?

3 komment

Seres Attila

Ha akadna francia futballszurkoló, aki pénteken éjfél körül kapcsolta volna be a tévékészülékét, a Marseillaise-t éneklő drukkerek láttán bizonyára konstatálta volna, hogy nagyszerű, nyertek a fiúk, megverték a világbajnok németeket. De ha az eredményre is kíváncsi lett volna, akkor hosszabb ideig kellett volna a képernyő előtt maradnia, s alighanem olyan eseményekről értesül, amelyeknek nem sok közük van a futballhoz. S ha a francia válogatott 2-0-ás győzelméről nem is szerzett volna tudomást – erről a Stade de France-ból érkező kommentárok nem szóltak –, olyasmit láthatott volna, ami sporteseményen párját ritkítja: a mérkőzés lefújása után fél órával a játéktéren sétáló, csoportba verődve izgatottan társalgó, sírva telefonáló, gyermeküket a karjai­ba záró embereket. S értesült volna arról, hogy a stadionból kifelé vonuló szurkolók nem a győzelem feletti örömükben énekelnek, hanem egységük, rendíthetetlenségük és a jövőbe vetett bizalmuk jeleként.

Ilyenek a franciák. Nemcsak valami, vagy valaki ellen tudnak lázadni, hanem valamiért is. Semmilyen áron sem engedik kibillenteni magukat megszokott életük menetéből, kényesek szabadságjogaikra, kiharcolt vívmányaikra, védik hagyományaikat, szokásaikat. A péntek este legtöbbjük számára a szórakozást jelenti. Ilyenkor tömve vannak az éttermek, a kávézók, a mozik, a színházak, a koncerttermek. Ezt a szokást dúlták fel a péntek esti terrortámadás elkövetői. Hat helyen indítottak támadást a franciák­ békés szokásai ellen. Nem akármilyen csapást mérve a szabadság megszállottaira. A második világháború óta nem érte ilyen durva támadás Franciaországot.

Már tudjuk, hogy a kegyetlen merényletsorozatot az Iszlám Állam terroristái követték el, s azt is, hogy a bosszú Szíria miatt következett be. Mert a franciák – a nyugati világ nemzeteinek sorában – bekapcsolódtak az iszlám terroristák elleni harcba, kinyilvánítva elszántságukat a demokratikus világrend értékeinek védelmére.

 

Nem lett volna meglepő, ha a terror másnapján, szombaton halott városként ébredt volna Párizs. Annál kevésbé, mivel Fran­cois Hollande­ elnök rendkívüli állapotot rendelt el az ország egész területén. Visszaállíttatta a határellenőrzést, s a rendőrök mellé katonákat vezényelt az utcákra. Párizs azonban nem hagyta magát megfélemlíteni. Noha a nagy bevásárlóközpontok többnyire zárva tartottak, a piacok, a közértek nyitott kapukkal demonstráltak, s a gyülekezési tilalom ellenére szinte minden francia településen szolidaritási tüntetéseket szerveztek a hétvégére.

De ez csak az érem egyik oldala. A szomorú eseményeket követően a világhálót nézegetve egy másik hang is felerősödni látszik: az aggodalomé. Lucia Annunziata, az olasz Huffington Post főszerkesztője szombati blogbejegyzésében alighanem sokak véleményét megfogalmazta, amikor azt írta, hogy Európa mára a nyugati világ legveszélyesebb pontjává vált. Annunziata emlékeztet Oriana Fallaci próféciájára, aki a szeptember 11-i New York-i támadás másnapján a Corriere della Sera című milánói lapban Kasszandraként megjövendölte, hogy az iszlám európai – s persze amerikai – térhódításával szembeni civilizációs tolerancia, a benne rejlő fenyegetés relativizálása súlyos veszélyeket rejt magában.

A főleg szülőhazáját, Itáliát féltő Fallacit ezért a cikkéért akkor rasszistának, idegengyűlölőnek bélyegezték, de közel másfél évtized távlatában, az iszlám terroristák meg-megújuló támadásai és mindenekelőtt a mostani párizsi mészárlás nyomán sokan felteszik a kérdést a világhálón: „Ne higgyünk Kasszandrának?” Érvényes még az a vélekedés, hogy a terror egy törpe kisebbség fegyvere csupán, s hogy az iszlám országok messze vannak? Nem kellene belátni végre, hogy az ellenség „beköltözött a házunkba”, hogy már nem visel szakállt, ugyanúgy öltözködik, mint mi, autóval jár és családban él? Legfeljebb azzal a különbséggel, hogy két-három feleséget tart, de ezen meg inkább mosolyogni szoktunk. Annunziatával együtt sokan felteszik a kérdést: tényleg csak az a különbség köztünk, hogy mi templomba, ők meg mecsetekbe járnak imádkozni? S ezekben a mecsetekben valóban csak imádkoznak? Nem kellene hitelt adnunk azoknak a véleményeknek, amelyek szerint egyik-másik muszlim imahely a szélsőséges iszlám propaganda fellegvárává, ha nem éppen a keresztények elleni fegyveres harc toborzóirodájává vált?

Ezeket a véleményeket persze lehet – s talán kell is – vitatni. Azt viszont fájdalommal konstatálhatjuk, hogy Bin Laden alighanem foroghat most a sírjában – örömében. Álma, hogy az iszlám fenyegetés globálissá váljon, mára valósággá vált. Beteg ideológiájának megszállott követői ott vannak mindenütt ­Európában, élvezik Schengen előnyeit, papírok nélkül utazhatnak Londontól Párizsig, Kölntől Milánóig. S nem szükséges már olyan hatalmas szervezőmunkába sem bonyolódniuk, mint a New York-i kettős torony lerombolása idején. Elég, ha veszik a Kalasnyikovot, békésen besétálnak egy étterembe vagy koncertterembe, s válogatás nélkül mindenkire lőnek, mindenkit halálba küldenek. Hiszen áldozataik éppúgy felelősek – e logika szerint – Francois Hollande­ tetteiért, a francia vagy a német kormány politikájáért, mint azok a politikusok, akik a katonáikat Szíriába, vagy az iszlám más tájaira vezénylik.

S mit tehetünk mi, potenciális áldozatok? Túl azon, persze, hogy példaként állítjuk mindenki elé a Marseillaise-t éneklő futballszurkolókat, a rettenthetetlenségüket nyitott üzletekkel demonstráló kereskedőket, a terror másnapján munkába induló buszsofőröket, vagy a rendkívüli állapottal dacoló, szolidaritási felvonulásokat szervező civil csoportokat? Mit tehetünk a közöttünk sétáló jövőbeni terroristákkal egyfelől, s mit mondhatunk a Trója felégetését jövendölő Kasszandrának, másfelől? Nem marad más fegyverünk, csak a szabadságba, a toleranciába, az emberi méltóságba vetett hitünk. S engedve a világhálót elborító felhívásnak, imádkozzunk Franciaországért. Imádkozzunk Európáért. Imádkozzunk önmagunkért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.